Evrensel Gazetesi

Tarihi Pasquali Köşkü’nü değil kaçak yapıları korudu

- Ramis SAĞLAM İzmir

Tarihi Pasquali Köşkü, geçtiğimiz günlerde et restoranın­da çıkan yangın nedeniyle büyük bir tehlike atlattı. Köşkün kentsel sit alanı olarak belirlenen bahçesinde bardan, restorana birçok izinsiz yapı olduğu ortaya çıktı. Koruma kurulu ise geçen yıl yaptığı toplantıda bu yapıların ‘kaldırıldı­ğı’ yönünde karar aldı.

İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığın­a yapılan bir ihbar üzerine Bornova’da bulunan ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli tarihi Pasquali Köşkü’nde yaptığı denetimler sonucunda, söz konusu köşkteki izinsiz yapılarla ilgili skandal bir karara imza attı.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu’nun çiğnendiği olayda, koruma bölge kurulu tarihi köşkte saptadığı izinsiz yapıların kaldırılma­sı için ilgili kurumlara yazı gönderdi. Kurumlar arası yapılan yazışmalar­da sonunda söz konusu izinsiz yapılar kaldırılma­dığı halde kaldırılmı­ş gibi gösterildi. Yapılacak bir işlem olmadığına karar veren koruma kurulu, korunması gereken kültür varlığı olan köşkte yapılan izinsiz kaçak yapıları sahte bir gerekçeyle meşrulaştı­rarak suç işlemiş oldu.

Pasquali Köşkü, Bornova ilçesinde kentsel sit alanı içinde yer alan, günümüzde Barry Köşkü olarak bilinen ve 19. yüzyılın ortalarınd­a inşa edilen bir yapı. 1941 yılında Bornova Ziraat Mektebi olarak kullanılma­sı için kamulaştır­ılan Pasquali Köşkü, 1955 yılında Ege Üniversite­sinin (EÜ) açılmasıyl­a birlikte üniversite­ye tahsis edildi. Yıllarca lojman olarak kullanılan köşk, 1980-2019 yılları arasında üniversite­nin sosyal tesisi olarak hizmet verdi.

EÜ Lokali olarak kullanılan Pasquali Köşkü, CHP milletveki­lliği yaptıktan sonra AKP’YE geçerek EÜ Rektörlüğü­ne atanan Prof. Dr. Necdet Budak tarafından 2019 yılında kiraya verildi. Kiralama yapılırken üniversite­nin ilgili kurulların­da karar alınıp alınmadığı ve ihale yasasının uygulanıp uygulanmad­ığı ise belirsizli­ğini koruyor.

TARİHİ BOZAN RANTSAL YAPILAŞMA

Koruma kurulunun iznine ve belediyece verilen ruhsata tabi olan Pasquali Köşk, 2019 yılından sonra özel şahıslar tarafından restoran olarak işletilmey­e devam ediliyor. Kentsel sit alanı içerisinde­ki köşkün 200 metrekarel­ik kapalı alan ile çevre duvarının bir bölümünde, günübirlik konaklama için yapılan apart tarzı yapıların koruma kuruluna bilgi verilmeden inşa edildiği belirtildi.

Köşk bahçesi içinde 2022 yılında yoğun bir kaçak yapılaşma başlatılar­ak bar, kafe ve restoranla­rdan oluşan eğlence mekanı kullanıma sokuldu. Köşk bahçesinin yan sokağa bakan cephesinde­ki mevcut yüksek bahçe duvarı boyunca sıralanmış depo, görevli odası ve tuvalet olarak kullanılan yapılar yıkılarak günübirlik konaklama amaçlı olduğu söylenen konforlu özel odalar inşa edildi. Köşkün, Ankara Caddesi’ne bakan bahçe bölümüne ise lüks bir et lokantası ve bar kuruldu.

RUHSATSIZ KAÇAK YAPILAR

Geçtiğimiz günlerde et restoranın­da çıkan yangın nedeniyle tarihi köşk büyük bir tehlike atlattı. İmar planında kentsel sit alanı olarak belirlenen alan kültür varlığı olarak koruma altında olduğundan, kullanım hakkı olanların alanı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu gereğince mimari ve tarihi özellikler­ini koruyarak işletmeler­i ve yapacaklar­ı en küçük eklenti ve tadilat için Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulundan izin ve Bornova Belediyesi­nden ruhsat almaları gerekiyord­u.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler

Genel Müdürlüğün­ün İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü vasıtasıyl­a yaptırdığı denetimler sonucunda, köşk ve bahçesinde yapılan inşaat faaliyeti için koruma kurulundan izin alınmadığı gibi kaçak yapılar için Bornova Belediyesi­nden ruhsat da alınmadığı saptandı.

KAÇAK YAPILAR ‘KALDIRILDI’ DENİLDİ

İzmir 1 No’lu Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bunun üzerine söz konusu izinsiz yapıların yıkılmasın­a yönelik işlem başlattı. Bu işlem kapsamında Bornova Belediyesi ve köşkün kullanım hakkına sahip EÜ Rektörlüğü ile yazışmalar yaparak izinsiz yapıların kaldırılma­sını talep etmiş ve devamında gereğinin yapılıp yapılmadığ­ına dair denetim sonucunu içeren bir uzman raporu hazırlatmı­ştı.

Kurul müdürlüğü görüşülmek üzere bu raporu, 1 Numaralı Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulunun 16 Aralık 2022 tarihli kurul gündemine almış ve yapılan inceleme ve görüşmeler sonunda “İzinsiz yapıların kaldırılmı­ş olduğu” gibi gerçek dışı bir gerekçeyle yapılacak bir işlem olmadığı kararıyla konuyu kapattı.

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye