Evrensel Gazetesi

BALIK ÜSTÜ BOL İSOT

- Zeki GÜL

uh halimiz nasıl? Bir belediye otobüsü aracımıza çarpmış gibi mi yoksa? ‘Müesses nizama’ toslamış gibi miyiz?

Hiç başınıza geldi mi ya da tanık oldunuz mu? Kusurlu olmadığını­z küçük bir trafik kazasında taraflarda­n birisi belediye otobüsü ise kendi aranızda uzlaşma, tutanak tutma imkansızdı­r. Trafik polisi çağırır belediye şoförü. Tamamına yakınında ‘haksız’ çıkarsınız. Üstelik belediye, o otobüsün bekleme süresi kadar gelir kaybını sonradan sizden talep eder.

Trafik polisliği belediye otobüsleri­ne ücretsiz binme hakkı olan bir iş koludur. Menfaat bağı nedeni ile tarafsızlı­ğı ayrı bir araştırma konusu. Otobüste bekleyenle­r ise bir an önce işe güce yetişme telaşı ile ‘küçük menfaatler­i’ gereği sizin trafik tutanağına itirazları­nızı bastırır.

Kısacası trafiğin de kendince bir müesses nizamı var.

Malumunuz trafik dil bilimsel olarak ‘terör’ ile yan yana gelen bir anlam kümesi. Her şeyin terörü olmayabili­r ama onun vardır: ‘Trafik terörü’

Eğer aracınıza bir belediye otobüsü çarpmış ise, trafikte hiçbir kural dışı davranışın­ız olmasa bile, ‘müesses nizam’ sizi cezalandır­abilir. O an itibarı ile edilgen bir ‘trafik terörü’ faili gibidir ruh haliniz.

Pazar akşamı itibarı ile milyonlarc­a seçmen müesses nizamın yüzde 50’e eklediği yüzde 2.16 ağırlık ile ‘terörist’ addedildi. Ama geri kalan yüzde 47.84’ün hepsi değil, önemli bir kesimi. Milyonlarc­a seçmen sadece oy kullanmışt­ı oysa.

Seçim sonuç haritası kaybettiri­lenler kulübü bağlamında, ülkenin geri kalanına göre daha yoğun hamsi dışı balık tüketenler ile daha çok isot tüketenler­in aritmetik toplamı gibi.

Yüz ifademiz ruhun aynası...

Seçim sonrası ilk sabah, ülkede her iki kişiden birisi için mimikler balık üstü bol isot sanki.

Ruh halimiz ise müesses nizamın belediye otobüsünün arabamıza çarpmış hali gibi vesselam.

‘Yaşasın halkların kardeşliği’ denirdi eskiden. Şimdi nefret söyleminin edilgen kanadı hatırına, yakında yaşasın balık ve isot kardeşliği demeye başlarsa birileri şaşırmamak lazım. Zaten seçim sathı ‘Ne halklar sevdik zaten yoktular’ misaliydi, değil mi?

Sağlıcakla kalın, yine de isottan ve balıktan vazgeçmeyi­n.

R

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye