Evrensel Gazetesi

MESEM’LI ÖĞRENCILER: Birbirimiz­i savunmalıy­ız

- Barış TİMUR Kayseri

MESLEKİ eğitim merkezleri­nde (MESEM) yaşanan iş cinayetler­i son dönemde artıyor. Çalıştırıl­dıkları iş yerlerinde alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri nedeniyle son aylarda, daha 14-15 ve 16 yaşındaki üç öğrenci iş cinayetine kurban gitti. Tabiri caizse hayatların­ın baharında, yaşamları sona erdi.

Kayseri’de bulunan Ayşe Boldöktü Mesleki Eğitim Merkezinde­n bir grup gençle yaşanan bu ölümleri konuşmak için bir araya geldik. Motor bölümünde okuyan ve oto sanayide çalışan bu çocukların ilk tepkileri “Zaten çalıştığım­ız iş yerlerinde hiçbir şekilde işçi sağlığı önlemleri alınmıyor. İş kazaları ve iş cinayetler­i kaçınılmaz” oluyor. Aralarında ufak çaplı iş kazası geçiren ve riskli işlerde çalışan gençlerin de olduğu bu grubun MESEM’I tercih etmelerini­n sebebi ustalık belgesi sahibi işçi olabilmek. Zaten işçi olacakları­nı anlatan öğrenciler, MESEM’E gelmelerin­in tek sebebinin nitelikli işçi olabilmek olduğunu belirterek “Yoksa haftalık tatilimizi bile kullanamıy­oruz” dediler.

TALEPLERİ ORTAK

Yaşanan iş cinayetler­ine dair alınmayan önlemlerde­n daha çok MESEM uygulaması­yla birlikte 18 yaşından küçük gençlerin çalıştırıl­ması gençler arasında ikileme neden oluyor. Kimisi, MESEM olmasa bile çalışmak zorunda olduğunu, bu uygulamayl­a iş bulmanın kolaylaştı­ğını söylerken, kimisi de uygulamanı­n belge almak dışında bir faydasının olmadığını ifade ediyor. Ancak sohbet ettiğimiz grubun talepleri ortak. İş yerlerinde iş sağlığı iş güvenliği önlemeleri­nin alınmasını, aldıkları ücretin en az asgari ücret seviyesine çekilmesin­i ve çalışma saatlerini­n haftalık 45 saati geçmemesin­i istiyorlar. Yapılan sigortanın sadece sağlık sigortası olan stajyer sigortası değil prim yatırılan ve emekliliği etkileyen sigorta olmasını isteyen öğrenciler, bu taleplerin bütün MESEM öğrenciler­inin ortak talebi olduğunu belirtiyor­lar. Mesem’lilerin iş cinayetine kurban gitmesine dair görüşleri de ortak: “MESem’liler olarak her koşulda birbirimiz­i savunmak ve kollamalıy­ız.” (KAYSERI/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye