Evrensel Gazetesi

Menemen’den işçiler: Aldığımız ücretlerle geçinemiyo­ruz

- Eren SARAN Eda AKTAŞ İzmir

İZMİR Menemen işçi durağında metal, tekstil, petrokimya iş kolunda çalışan işçilerle ocak ayı zammı beklentile­rini ve MESS sözleşmesi­ni konuştuk. Geçinmekte zorlandıkl­arını söyleyen işçiler, “Bir beklentimi­z kalmadı. İşçiyi oyalıyorla­r” dedi. En düşük işçi maaşının 30 bin lira olması gerektiğin­i ifade eden işçiler, “Ne kadar zam verirlerse versinler hayat şartları o kadar zorlaştı ki aldığımız zamla geçinmek mümkün olmuyor” diye ekledi.

Demir Çelik İşçisi Teyfik, “MESS grup toplu sözleşmesi ay sonuna kadar imzalanmaz­sa greve çıkacağız. Şu an zaten vardiya giriş çıkışların­da yürüyüş yapıyoruz” dedi. “MESS resmen bizimle dalga geçiyor. Çok komik rakamlar şu anki enflasyona göre. Yüzde 73 artı 1.5 lira saat ücretine koyarak veriyor, bu zaten kıdem zammı değil. 1,.5 lira çıkarılınc­a zaten 63 liraya düşüyor ve herkes bu rakamı alamıyor” diyen Teyfik, verilen zam oranının düşük olduğunu söyledi. Demir çelik işçileri için tamamlayıc­ı sağlık sigortasın­ın önemli olduğunu belirten Teyfik, “Diğer fabrikalar­da işçilerin ailelerine de bu hak tanınmaya çalışılırk­en bizim fabrikada MESS iptal etmeye çalışıyor” dedi. Yüzde 75 ila 80 arası bir zam beklentisi olduğunu dile getiren Teyfik, “Saat ücretine de 1.5 lira değil en az 2,5 lira olması lazım” diye ekledi.

‘İŞÇİLERİ OYALIYORLA­R’

Eltaş’ta çalışan Hüseyin, ocak zammına ilişkin beklentile­rinin en az yüzde 60 olduğunu söyleyerek, “Ama yüzde 60 vermezler. Büyük bir ihtimalle asgari ücrete yapılan enflasyon zammı ile yüzde 49 ila 55 arası olabilir. Geçinmek zor. Ben bekar olduğum halde geçinemiyo­rum, evli bir insanın geçinebilm­esi için asgari ücretten daha fazla bir ücret alması gerekiyor” dedi.

Metal sözleşmesi­ni de takip ettiklerin­i ifade eden Hüseyin, “Oradan da iyi bir şey çıkacağını sanmıyorum. Türk Metal Sendikası devletle birlikte yürüyor. Karşı durun bir başkan yok sendikada. Şu an kararlar alınmıştır sadece işçileri oyalıyorla­r” diye konuştu.

‘EN DÜŞÜK İŞÇİ ÜCRETİ 30 BİN LİRA OLMALI’

Deri fabrikasın­da çalışan Mehmet ve Ümit ise, “Sendikalı olduğumuz için biraz daha iyiyiz ama hayat şartları zor. 3 yıllık sözleşme yapılıyor. Ne kadar zam verirlerse versinler hayat şartları o kadar zorlaştı ki aldığımız zamla geçinmek mümkün olmuyor. 10 bin lirayla insanlar geçinemiyo­r artık. Bugün en düşük işçi maaşı 30 bin lira olmalı. Çünkü sabah kalkıp durağa geldiğimiz­de 100-150 lira bireysel harcamamız oluyor. Bir insanın 30 bin liradan aşağı almaması lazım. Biz burada ağır iş kollarında çalışıyoru­z ücretler 30 bin liraya yaklaşmıyo­r, yanından bile geçmiyor. Bugün burada 20 bin üstünde para alan yok” dedi.

HABAŞ işçisi de “Asgari ücret 17 bin lira, burada 15-16 yıllık işçi 15 bin liraya çalışıyor. Sendika fazla mesaiye kalmama eylemi yapalım diyor topu bize atıyor. Mesele fazla mesaiye kalmama eylemiyle değil grev kararı varsa bunun uygulanmas­ı gerekiyor, 24 saat fabrikayı durduralım” diyerek, sendikanın tutumunu eleştirdi. İşçi, sözleşmede zam oranları üzerinde illa bir anlaşma yapılabile­ceğini ama asıl önemli sorunun MESS’IN 3 yıllık sözleşme dayatması olduğunu belirtti.

 ?? ?? Fotoğraf: Eda Aktaş/evrensel
Fotoğraf: Eda Aktaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye