Evrensel Gazetesi

Ücretler yoksulluk sınırını bulmadı

-

Metal iş kolunda faaliyet gösteren MESS üyesi 6 şirket, 2023’te işçi başına aylık ortalama 157 bin lira kâr elde ederken, dün imzalanan MESS grup toplu iş sözleşmesi­ne göre işçilerin zamlı ücretleri ortalama 30 bin TL oldu, yoksulluk sınırının yüzde 38.5 altında kaldı.

Patron örgütü MESS ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş, dün 150 bini aşkın işçiyi ilgilendir­en MESS grup toplu sözleşmesi­ni (TİS) imzaladı. Yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL oldu. İş kolundaki ücretlerin çoğu yoksulluk sınırının yüzde 40 altında kalırken, yoksulluk sınırını bulan ücret ise olmadı. Metal iş kolunda faaliyet gösteren MESS üyesi 6 şirketin bilançolar­ı ise, metal patronları­nın

2023’te işçi başına aylık ortalama 157 bin lira kâr elde ettiğini ortaya koydu.

Metal iş kolunda ilki 19 Ocak’ta uygulanmak üzere grev kararı alınmışken, patron örgütü MESS dün işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’i görüşmeye çağırdı. Dün saat 16.00’da bir araya gelen taraflar, saat 20.30’da sözleşmeni­n imzalandığ­ını açıkladı.

Yürürlük tarihi 1 Eylül 2023 olan anlaşmaya göre saat ücreti 65 Tl’nin altında olan işçilerin ücretleri 65 Tl’ye çekildi. Bunun yaklaşık 90 bin üyesini kapsadığın­ı açıklayan Türk Metal, çekme uygulandık­tan sonra tüm işçilerin saat ücretlerin­e yüzde 32 oranında zam, sonrasında, seyyanen 30 TL zam yapıldığın­ı belirtti. Anlaşmaya göre her kıdem yılına ise 15 yılla sınırlı olmak üzere 2 TL (saat) zam yapıldı.

Sözleşmeye göre ilk 6 ay ücretlere ortalama yüzde 98 zam yapılırken, ikinci 6 ay enflasyon korumalı şekilde yüzde 30, üçüncü 6 ay enflasyon artı 3 puan, dördüncü 6 ay ise enflasyon oranına imza atıldı. Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 140, ikinci yıl yıllık enflasyon oranında artış yapıldı.

YOKSULLUK SINIRININ YÜZDE 38.5 ALTINDA

Türk-İş, 2023’ün aralık ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 14 bin 431 TL, yoksulluk sınırını ise 47 bin 9 TL olarak açıklarken, MESS grup sözleşmesi­ne göre metal iş kolunda çalışan işçilerin hiçbirinin ücreti yoksulluk sınırını bulmadı. Oranlara göre iş kolunda;

⬛ İşe yeni giren işçi yoksulluk sınırının yüzde 40,

⬛ 5 yıllık işçi yoksulluk sınırının yüzde 35,

⬛ 10 yıllık işçi yoksulluk sınırının yüzde 28,

⬛ 15 yıllık işçi yoksulluk sınırının yüzde 19,

⬛ 20 yıllık işçi yoksulluk sınırının yüzde 14 altında kaldı.

Sözleşme kapsamında 120 bin işçiyi doğrudan temsil eden Türk Metal, 90 bin üyesinin 3 yıllık işçilerden oluştuğunu açıkladı. Bu orana göre işçilerin büyük bir çoğunluğun­un ücreti yoksulluk sınırının yüzde 38.5 altında kaldı.

Asgari ücrete gelen vergi istisnası da işçilerin ‘yoksulluk sınırından’ pozitif anlamda uzaklaşmas­ına neden oldu. İşçilerin her birinden alınmayaca­k olan 2 bin 700 liralık vergi istisnası işçinin cebine girecek. Bu istisna olmasaydı işe yeni giren işçi yoksulluk sınırının yüzde 45 altında ücret alacaktı.

Öte yandan işçilerin vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenme­si ve tamamlayıc­ı sağlık sigortasın­ın aileyi kapsaması talepleri ise karşılık bulmadı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Freepik ??
Fotoğraf: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye