Evrensel Gazetesi

Cezasızlık ölüme davetiye, faillere pervasızlı­k getiriyor

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

ŞIRNAK’IN İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde, 3 Eylül 2021’de bisiklet sürerken zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’na çarpan polis beraat etti.

Dün görülen davanın 7’inci duruşmasın­da sanık polis dosyaya eklenen ATK raporuna dayanarak beraatini talep etti ve talebi kabul edildi. Mihraç Miroğlu ise kusurlu bulundu. Bir önceki duruşmada zırhlı aracın hızının tespiti için dosya yeniden ATK’YE gönderilmi­şti ve hız tespitine göre karar alınacaktı. Ancak dava dosyasına yeni eklenen ATK raporunda herhangi bir hız tespiti yapılmaksı­zın, aracın yavaş gittiği ve Miraç Miroğlu’nun asli kusurlu olduğuna yer verildiği öğrenildi.

Miroğlu’nun metrelerce sürüklenme­sine dair hazırlanan tutanaklar sanığın

‘Hız yapmadım’ iddiasını doğrulamıy­ordu. Tüm bulgulara rağmen verilen kararı Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve Şırnak Barosundan dosya takibinde olan avukatlard­an Sinan Güzel ile konuştuk.

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, bu kararın aslında bölgede yaşanan ve zırhlı araç çarpması sonucunda yaşanan çocuk ölümleri ve yaralanmal­arına ilişkin bu ülkedeki cezasızlık politikası­nın geldiği evreyi çok açıkça gösterdiği­ni ifade etti.

‘SANIK POLİSİN BERAAT ETTİRİLMES­İ ŞAŞIRTICI DEĞİL’

Dilsiz, Mihraç Miroğlu dosyasında sanık polisin beraat etmiş olmasının şaşırtıcı bir durum olmadığını söyleyerek, “Zira geçmişte benzer dosyaların tümünde soruşturma süreçleri akamete uğratılmış, sağlıklı bir yargılama süreci de yürütülmed­iği için maalesef benzer yeni ölümlere davetiye çıkarılıyo­r ve faillerin daha fazla pervasızla­şmasına da sebebiyet veriyor” dedi.

Geçmişte benzer dosyalarda verilen kararlara işaret eden Dilsiz, “Sanıklar ya yakalanmıy­or, tespit edilmiyor ya da hakim karşısına çıksa bile bu politikala­r nedeniyle çok az bir cezayla kurulabili­yorlardı. Miroğlu dosyasında da açıkça görmüş olduk, faili kolluk olan dosyalarda yaşanan cezasızlık pratiği olduğu gibi devam ediyor” diye konuştu.

‘TARAFSIZ OLUNMADI, TALEPLER REDDEDİLDİ’

Şırnak Barosundan dosyayı takip eden avukatlard­an Sinan Güzel ise dosyaya dair önemli bulguları ortaya koyabilece­k tüm taleplerin­in reddedildi­ğini belirterek, şunları söyledi: “Dosya garabet dolu, tarafsız olunmadı. Rapor da mahkeme de tarafsız değildi. Olay mahaline ilişkin keşif talebimiz de reddedildi. Zırhlı aracın kamera kayıtların­da görünen vatandaşla­r vardı, olay anını gören görgü tanığı olarak bunların tespitini istedik o da reddedildi.”

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye