Evrensel Gazetesi

SON 15 YILDA 21 ÇOCUK KATLEDİLDİ

-

MIHRAÇ Miroğlu maalesef ne ilk ne de son olacak cezasızlık pratiği sürdükçe. İnsan Hakları Derneğinin 2022 verilerine göre ise son 15 yılda zırhlı araç ile asker ve polislerin kullandığı araçların çarpması nedeniyle 21’i çocuk 44 kişi hayatını kaybetti. 23’ü çocuk 94 vatandaş ise yaralandı. Cezasızlık pratiğinde hayatını kaybeden çocuklarda­n birkaçı ise şöyle:

⬛ Hakkâri Yüksekova’da Uzman Çavuş A.K.P’YE ait araç, 7 Haziran’da 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuğa çarparak ölümüne neden olmuştu. Gözaltına alınan A.K.P adli kontrol uygulaması­yla serbest bırakılmış­tı. Ölen 5 yaşındaki Erdem Aşkan ise “kusurlu” ilan edilmişti.

⬛ Diyarbakır Bağlar’da 5 yaşındaki Efe Tektekin’in zırhlı araçla çarpılarak katledilme­siyle ilgili üç yıl sonra ikinci kez olay yerinde keşif yapıldı. Bilirkişi raporunda oğlu “Efe’yi gözetmediğ­i” gerekçesiy­le baba Ahmet Tektekin “asli kusurlu” bulundu.

⬛ Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 4 Mayıs 2017’de 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşler evlerine giren panzerin altında ezilerek can verdi. İki kardeşin ölümüne neden olan Polis Ö.Y. ilk duruşmada tahliye edildi. Polise 19 bin liralık para cezası verilirken, onu görevlendi­ren amiri M.M. ise beraat aldı.

⬛ Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 12 Ekim 2015’te annesiyle birlikte fırına ekmek almaya giden 12 yaşındaki Helin Hasret Şen, zırhlı araçtan sıkılan kurşunları­n hedefi olup hayatını kaybetti.

⬛ 24 Temmuz 2016’da Van’ın İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde hareket halindeki polis panzerinin altında kalan 4 yaşındaki Taha Kılıç yaşamını yitirdi.

⬛ 12 Haziran 2016’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde zırhlı aracın çarptığı Bünyamin Bayram yaşamını yitirdi. Bünyamin henüz 6 yaşındaydı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye