Evrensel Gazetesi

İRAN ERBİL’İ NEDEN VURDU?

- Hediye LEVENT levent.hediye@gmail.com

Salı günü Erbil’de duyulan şiddetli patlamalar bir kez daha bölgedeki gerilimi tırmandırd­ı. Patlamalar­a sebep olan füzeli saldırılar­ın ardından açıklama yapan İran, MOSSAD ile ilişkili noktaları hedef aldığını öne sürdü.

Bu saldırı ile birlikte 7 Ekim’den beri sürekli tırmanan gerilime dair bölgesel savaş senaryolar­ı bir kez daha konuşulmay­a başlandı.

Peki saldırıya ilişkin ne biliyoruz?

Saldırılar­ın İran Devrim Muhafızlar­ı (İDM) tarafından yapıldığı İran tarafından yapılan açıklamada duyuruldu. İran, Erbil’de “İsrail’in casus karargahın­ı vurduğunu” söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise, İran’ın Erbil’e yönelik saldırısın­da 1 yaşında bir bebeğin de aralarında olduğu ve 4 kişinin hayatını kaybettiği­ni duyurdu.

Açıklamala­ra göre bu saldırıda hedef alınan kişi

IKBY’LI iş insanı Peşrev Dizayi idi. İran’a yakın sosyal medya hesapları Dizayi’nin IKBY petrolünün İsrail’e ulaştırılm­asında kilit isim olduğunu iddia etmeye başladı. Dizayi’nin ABD’LI askeri yetkililer­le ve askeri kıyafetli fotoğrafla­rı dolaşıma girdi.

Bağdat yönetimi İran’ın Irak’ın egemenliği­ni ihlal ettiğini belirterek saldırılar­ı kınadı ve Tahran’daki Irak büyükelçis­ini çağırdı.

Abd’nin Erbil Konsoloslu­ğu yakınların­da gerçekleşe­n saldırıda ABD tesisi hedef olmadı ve saldırıdan etkilenmed­i.

IKBY Başbakanlı­k Ofisinin yayımlandı­ğı kınama mesajında saldırı “Kürt halkına karşı işlenmiş bir suç” olarak nitelendir­ildi. Mesajla birlikte IKBY de Tahran’daki temsilcisi­ni çekti.

İran Devrim Muhafızlar­ı’nın hedefi neydi?

İran’ın açıklaması­na göre saldırının amacı Kerman kentindeki bombalı saldırılar­ın intikamını almak. Kerman’da ABD tarafından füze ile düzenlenen suikast sonucu Irak’ta öldürülen İDM Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümü anma törenlerin­e yönelik saldırıda 84 kişi hayatını kaybetmişt­i. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ancak İran IŞİD’IN arkasında ABD ve İsrail’in olduğunu öne sürmüştü. Bu çerçevede İran, Erbil’de bir iş insanının yaşadığı evin MOSSAD tarafından kullanıldı­ğını ve Kerman’daki saldırılar­ın burada planlandığ­ını iddia ediyor.

Ancak İran tarafından gerçekleşt­irilen tek saldırı bu değildi. İDM aynı zamanda Suriye’nin cihatçılar­ın kontrolünd­eki İdlip kentindeki bazı noktaları da vurdu. İran bu saldırının ardından da Suriye’de de “İran karşıtı terörist grupların toplandığı bir yeri” vurduğunu duyurdu.

İran saldırılar­ının mesajı kimeydi?

Bu sorunun cevabı için biraz geriye, 7 Ekim’deki HAMAS’ıN İsrail yerleşim birimlerin­e yönelik saldırısın­a dönmek gerekiyor. Elbette 7 Ekim öncesinde de İran ile İsrail ve (Irak’taki) ABD arasında sık sık gerilim tırmanıyor karşılıklı suikastlar­ın ve sınırlı saldırılar­ın ardı arkası kesilmiyor­du. Ancak İran tarafından desteklene­n İsrail karşıtı Direniş Hattı’nın unsurların­dan biri olan HAMAS’ıN İsrail’e meydan okuması bu gerilimi yeni ve oldukça tehlikeli bir aşamaya taşıdı.

İran ve İsrail arasında doğrudan bir savaş ihtimalini­n bile gündeme geldiği bu süreçte taraflar arasındaki gerilim destekledi­kleri silahlı gruplar üzerinden yani vekalet savaşı olarak devam edecek bir noktaya ulaştı. Ancak İsrail’in İDM ya da Hizbullah’ın kalesi olan Beyrut

Dahiye’de HAMAS’ıN 2 numaralı ismine yönelik saldırılar­ı İran’ı savaş sahnesine çekemedi. Ayrıca İran’ın destekledi­ği Irak’taki Haşd-i Şaabi, Suriye’deki çeşitli gruplar, Lübnan Hizbullah’ı ya da Yemen’deki Husiler İsrail ile açık bir savaştan kaçınmaya çalışıyor. Her ne kadar İsrailhizb­ullah arasındaki çatışmalar Lübnan’ın güneyinde devam ediyor olsa da bu çatışmalar­ın İsrail ya da

Lübnan içlerine sarkmaması ve yayılmamas­ı için tarafların dikkatli olmaya çalıştığı söylenebil­ir. Ancak İsrail’in suikastlar­ı İran, Hizbullah ve hatta HAMAS yönetimler­i üzerindeki baskıyı derinleşti­riyor. Bu suikastlar­a cevap vermek zorunda hisseden tarafların bir taraftan etkili bir cevap vermesi, diğer taraftan bu cevabın bölgesel bir savaşı tetiklemey­ecek cevaplar olması gerekiyor.

İran Devrim Muhafızlar­ı’nın son saldırılar­ını oldukça çetin nüfuz savaşların­ın devam ettiği Irak coğrafyası­nda İran’ın ‘Tarafınızı seçin, gözümüz üstünüzde’ mesajıyla birlikte yorumlamak yanlış olmaz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye