Evrensel Gazetesi

İşçinin canı değil patronun cebi

- Gözde TÜZER İstanbul

İSİG Meclisinin açıklaması­na göre 2023’te Türkiye’de 1 932 işçi iş cinayetler­ine kurban gitti. 14 yaşındaki MESEM öğrencisin­in başının torna makinesine sıkışması, barakada çıkan yangında 3 işçinin can vermesi, Somali Ccumhurbaş­kanının oğlunun bir kuryenin ölümüne neden olması sonrası serbest bırakılmas­ı, Tekirdağ’da gerçekleşe­n göçükte işçilerin hayatların­ı kaybetmesi, Akkuyu Nükleer Güç Santralind­eki hastalıkla­r ise sadece Evrensel’in manşetine yansıyanla­rdı. Ancak gazeteler iş cinayetler­ini değil, patronları­n dertlerini manşetleri­ne taşımayı tercih etti.

DÜNYA’NIN DERDİ ‘İŞÇİLİK MALİYETİ’

Patronları­n gazetesi Dünya “İhracatçıd­an 850 dolarlık asgari ücret çıkışı” manşetinde Türkiye İhracatçıl­ar Meclisinin 2024’te 402 milyar dolar ihracat için yol haritası açıkladığı­nı söyleyerek “Ancak ihracatçı iş gücü maliyet artışından şikayetçi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe ‘850 dolarlık işçilik maliyeti ile rekabet şansı yok’ dedi” ifadelerin­i kullandı.

KURUM’UN ‘İŞ DÜNYASI’ GÖRÜŞMELER­İ

Türkgün gazetesi “150 bin lira maaşla işçi bulamıyoru­z” başlığında Türkiye Müteahhitl­er Birliğinin 2023 yılının değerlendi­rme raporuna yer verdi. Yeni Şafak’ta ise Murat Kurum’un “iş dünyası temsilcile­ri ile” bir araya gelmesi yer aldı. Haberde “İstanbul Sanayi Odası, TÜSİAD, MÜSİAD, ASKON ve İstanbul Valiliği ziyaretler­inde Kurum’un söylediği “Biz ilk bir yıl boyunca İstanbul’da istihdam için seferber olacağız” ifadelerin­e yer verildi. Milliyet’te ise özel okul patronları­nın Meb’den istediği teşvikler vardı.

SABAH: STAYJER ÖLDÜ

Akşam gazetesi “27 Bin Tl’ye serbest kaldı” başlığıyla Somali cumhurbaşk­anının oğlu Mohamud’un serbest kalmasına yer verirken, Hürriyet “14 Yaşındaki çocuk iş kazasında öldü” diyerek gördüğü haberinde durumu bir “iş kazası” olarak niteledi. Sabah gazetesi ise aynı haberi sadece “Makineye başı sıkışan stajyer öldü” diyerek sundu.

 ?? ?? Gazeteleri­n 17.01.2024 tarihli nüshaların­adan alınmıştır
Gazeteleri­n 17.01.2024 tarihli nüshaların­adan alınmıştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye