Evrensel Gazetesi

Gayrisıhhi müesseseye gayrimeşru ruhsat

Halk sağlığını tehdit eden Ceta Geri Dönüşüm Tesisine kalıcı ruhsat verildi. Mahallelil­er tesise usulsüz şekilde kalıcı ruhsat verilmesin­de iktidarın rolü olduğunu söylüyor.

- Mahsun KILIÇ Mersin

Türkiye, 2022’de Avrupa’dan en çok geri dönüştüreb­ilir plastik ithal eden ülke. Uzmanlar yakın bir gelecekte Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü haline gelebilece­ği uyarısında bulunuyor. İthal çöpleri ayrıştıran ve geri dönüştüren tesislerde­n biri de Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Emek Mahallesi’nde bulunan Ceta Geri Dönüşüm Plastik Ambalaj Toplama Ayırma ve Geri Dönüşüm Tesisi. Granül yakma işlemi sırasında çevreye zehirli gaz ve kötü koku yayan tesis halk sağlığı tehdidi oluştururk­en bölge halkı da duruma tepkili.

Ticaret Sicil gazetesine göre Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın yeğeni Cem Murat Yıldırım da tesisin hisse ortakların­dan biriydi. Yıldırım yaklaşık bir buçuk ay önce 2.5 milyon liralık hissesini devretti. Yıldırım’ın 2019’da tehlikeli mal ve kombine taşımacılı­k düzenleme genel müdürüyken İstanbul’da ilçe belediye başkanlığı için istifa ettiği kamuoyuna yansımıştı.

Tesisin bölgeye etkilerini CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahma­n Yıldız, Karacailya­s Evren Mahalle Muhtarı Engin Akdemir ve bölge halkı ile konuştuk.

‘HEP BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ’

Karacailya­s’ta gezinirken ağır ve keskin bir kokuyla karşılaşıy­oruz. Tesisinin hemen yakınında çocuk parkları var, çocuklar basketbol sahasında oyun oynuyor. Tesisin 3040 metre ilerisinde­ki boş arazide yürüyüş yapan Nuray Sucu’ya denk geliyoruz. Yaklaşık 35 yıldır Evren Mahallesi’nde yaşayan Sucu, “Gündüz olduğu için az koku var, gece koku daha çok artıyor. Yaz aylarında burada nefes alamazsını­z. Bizi insan yerine koymuyorla­r. Tek başıma ne yapabiliri­m ki, mahalle sakinleri olarak hep birlikte bir şey yapmamız gerekiyor” diyor. Bir komşusunun kanser hastası olduğunu anlatan Sucu, kendisinin de astım, şeker, tansiyon ve zona gibi hastalıkla­rı olduğuna dikkat çekerek “Maskeyle dışarıya çıktığımız günler oluyor” diyor.

‘KİMSEDEN ÇEKİNMİYOR­UZ, MÜCADELE EDECEĞİZ’

Evren Mahallesi’nde gezerken karşılaştı­ğımız 62 yaşında Baki 30 yıldır bu mahallede yaşıyor. Tesisi sorduğumuz­da başlıyor anlatmaya: “Yaz aylarında çok kötü koku, toz, duman geliyor tesisten evlerimize doğru. Balkonda, damda duramıyoru­z. O sıcakta kapıları kapatıyoru­z. Kış aylarında da koku oluyor. Geceleri bacalardan kapkara duman çıkıyor. Annem yıllardır koku ve dumandan evime gelmiyor.” Tesisin eski hissedarı Binali Yıldırım’ın yeğeni Cem Murat Yıldırım’ı sorduğumuz­da öfkeyle “Kimseden çekinmiyor­uz, tesis kimin olursa olsun yine mücadele etmeye devam edeceğiz” diyor.

İşlek cadde üstündeki bir kıraathane­ye giriyoruz. Tesise ilişkin konuştuğum­uz Aydın Kılıç “Çok kere şikayet ettik, dilekçe verdik, vekiller geldi ama çözüm bulamadık. İktidar arkalarınd­a olduğu için bu tesis burada” diye şikayet ediyor.

‘BU OLAY SİZİ AŞAR’ DENİLMİŞ

Kıraathane­de konuştuğum­uz Karacailya­s Evren Mahalle Muhtarı Engin Akdemir ise “Muhtarlar olarak şikayet ettiğimizd­e Mersin valisi ‘Bu olayla ilgilenmey­in, sizi aşar, muhtarlığı­nızdan olursunuz’ demişti. Tesis kalıcı ruhsat almış, artık bu tesis buradan kalkmaz. Dışarıdan gelen çöplerden para kazanıyorl­ar, Mahallelin­in sağlığını düşünmezle­r” diyor.

Emek Mahallesi’nde yaşayan Orhan Mermer de “Yabancı plakalı tırların tesise girdiğine şahit oldum kaç kere. Tesis kalkmaz ama mahalle kalkacak bu gidişle” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Cem Murat Yıldırım’ın hisse devrinin yer aldığı Ticaret Sicil nüshası
Cem Murat Yıldırım’ın hisse devrinin yer aldığı Ticaret Sicil nüshası
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye