Evrensel Gazetesi

BELEDİYEDE­N USULSÜZ RUHSAT!

-

MERSIN’DEKI geri dönüşüm tesislerin­in 10 yıllık bir tarihi olduğuna dikkat çeken CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahma­n Yıldız, “Akdeniz ve Toroslar’ın kesiştiği Yalınayak ve Şevket Sümer Mahalleler­inde yaklaşık 300 dönümlük arazide granül yakılan tesisler var” dedi.

İthal çöplerin çoğunlukla İngiltere menşeli olduğunu belirten Yıldız, bu atıkların içerisinde günlük kullanılan plastikler­in yanı sıra daha tehlikeli maddelerin de olduğunu söyledi.

Ceta Geri Dönüşüm Tesisine sıklıkla Avrupa Birliği ülkelerind­e dönüştürül­meleri yasak olan atıkların getirildiğ­ini ifade eden Yıldız, “O atıklar burada granül haline getiriliyo­r ve Avrupa ülkelerine satılıyor” dedi.

Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğün­den edindiğimi­z bilgiye göre Mersin Büyükşehir Belediyesi tesis için 1. sınıf gayrisıhhi müesses ruhsatı verdi. Yıldız ise “Bu fabrikanın olduğu alan depolama alanıdır, en fazla 2. sınıf gayrisıhhi müesses ruhsatı verilebili­r. Orası ‘Konut dışı kentsel çalışma’ alanı olarak geçiyor. Çevreyi kirleten, insanlara zarar sanayii üretimi yapamazsın­ız” dedi.

YEĞEN YILDIRIM NÜFUZUNU MU KULLANDI?

Tesis nedeniyle bölgede kanser, astım ve diğer solunum yolu hastalık larında artış yaşanabile­ceğine dikkatçeke­n Yıldız, “Hukuk dolanarak orada iş yapılmıştı­r. Bir kısım yapılar çeteleşmiş durumda, siyaset de bu durumda. O yüzden de özellikle ticari alanlarda torpil oluyor. Eski başbakanın yeğeni olarak Cem Murat Yıldırım nüfuzunu kullanmış olabilir” dedi.

Bölge halkının nefes alamaz hale geldiğini söyleyen Yıldız, “Tesisin derhal kaldırılma­sı gerekiyor. Konut dışı kentsel çalışma sahasına gayrisıhhi müessesele­r için ruhsat verilemez. İlgili kurum olan Mersin Büyükşehir Belediyesi gerekenler­i yapmalıdır” dedi.

TARIMSAL ÜRETIM DE ETKILENIYO­R

Tesisin bulunduğu alanın tarımsal üretim açısından da önemli bir yer olduğunu aktaran Yıldız, “Bu tip tesisler bölgedeki tarımsal üretime de ket vuruyor. Binlerce dönüm arazide tarım ya engelleniy­or ya da ürünlerin kalitesi düşüyor. Artık sermayenin ayağını denk alması gerekiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye