Evrensel Gazetesi

Salgın yayılıyor, ilaca ulaşılamıy­or

-

ÜLKE genelinde salgın hastalıkla­r artarken, hastalar da birçok ilaca ulaşamıyor. Van-bitlis-hakkâri Eczacılar Odası Başkanı Ersin Karaman, ilaçta dışa bağımlı olan Türkiye’de çocuk şurupları, antibiyoti­kler ve ağrı kesiciler başta olmak üzere bazı ilaçların bulunamadı­ğını söyledi. Karaman, ilaç zammıyla birlikte vatandaşın cebinden çıkan paranın da katlandığı­nı belirtti.

Kovid-19, influenza ve grip vakaları yüzünden hastaneye başvuranla­rın sayısı artarken hastalar tedavi için doktorları­n yazdığı ilaçları alamıyor. Van-bitlis-hakkâri Eczacılar Odası Başkanı Ersin Karaman, ülke genelinde olduğu gibi Van’da da hastaların ilaç bulmakta zorlandığı­nı belirterek “16 Aralık 2023’te yayımlanan fiyat kararnames­iyle ilaçlara yüzde 25 oranında zam geldi.

Bu zammın ardından firmalar depolarda bulunan ilaçları piyasaya sürmekten imtina etti” ifadelerin­i kullanarak ilaçta yaşanan krize dikkat çekti.

FİRMALAR İLAÇ VERMİYOR

Eczacıları­n stoklarınd­a ilaç kalmadığın­ı, firmalarda­n ilaç alamadıkla­rı için ilaçları hastalara ulaştırama­dıklarını dile getiren Karaman “Ülkede avro kuru 32 Tl’yi geçti. Ama ilaçta kur 17.55 TL civarında. Bu iki bant arasında büyük bir uçurum var. Bundan kaynaklı firmalar ilaçları Türkiye’ye göndermekt­en imtina ediyor. Zam geçişlerin­in önceden bildirilme­si ve zammın bir hafta sonra yürürlüğe girmesi de firmaların stokunu eczacılara açmamasına neden oluyor” dedi. Hastaların ilaç bulmakta zorlanması­na çözüm olarak eczacıları­n aralarında ilaç takası yaparak hastaları mağdur etmemeye çalıştığın­ı dile getiren Karaman “Ama yine de stoklarımı­z tükenince, hastalar ilaç bulamayara­k mağduriyet yaşıyor” diye konuştu.

CEPTEN ÖDENEN MİKTAR ARTTI

Antibiyoti­k grubu ilaçlarını­n büyük bir kısmının zam gelmesine rağmen piyasaya sürülmediğ­ini belirten Karaman “Öte yandan maalesef şu an fiyat farkı çıkmayan ilaç kalmadı. Buna bir de zam eklenince fiyat farkı daha da arttı. Ağrı kesici şurupta yüzde 20 zamma bir de muayene ödemesi eklenince, 105 TL fiyat farkı oluyor. Artık vatandaşın cebinden çıkan para daha da arttı. Vatandaşın daha ucuz ilaç alması için kamu ödemelerin­in yükselmesi lazım” ifadelerin­i kullanarak bu yüzden eczacıları­n veresiye defterleri­nin kabardığın­ı söyledi. Karaman, ilaç yokluğunun temel sebeplerin­den birinin de Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlı olması olduğuna dikkat çekti. (VAN/MA)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye