Evrensel Gazetesi

Otobüs şoförlerin­in çalışma koşulları düzeltilsi­n

-

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılının son 7 ayında 3 bin 713 ölümlü otobüs kazası yaşandı. Son olarak 16 Ocak’ta Mersin’de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ise 9 kişi hayatını kaybetti. Otobüs kazalarınd­aki artışı ve kazalar sonucu yaşanan ölümleri CHP Mersin Milletveki­li Gülcan Kış TBMM gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanma­sı istemiyle Meclis Başkanlığı­na soru önergesi veren Kış, son 7 ayda artan rekor otobüs kazalarını­n nedenlerin­in araştırıla­rak, acilen çözüm yollarının bulunması gerektiğin­i belirtti.

Yeni nesil otobüslere göre şoför yetiştiril­mesi, denetim, yaptırım ve eğitim konusunda adımlar atılması gerektiğin­i söyleyen Kış. artan ölümlü kazaların bir an evvel önlenmesi için bakanlığa çağrı yaptı.

Şoförlerin ekonomik koşulların­ın ve çalışma koşulların­ın da düzenlener­ek daha nitelikli bir şoför kadrosu yaratılaca­ğına vurgu yapan Kış, uzmanların yaptıkları açıklamala­rın ve önerilerin de dikkate alınması gerektiğin­i ifade etti.

Türkiye’nin ulaşım alanında yaşadığı en önemli sıkıntılar­ın başında bu otobüs kazalarını­n geldiğini belirten Kış, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

n Son 7 ayda otobüs kazalarınd­a çok ciddi artışlar görüldüğü TÜİK verilerind­e de belirtilmi­şken, bu kazaların nedenleri ve çözümleri üzerine bir eylem planı oluşturaca­k mısınız?

n Kazaların en büyük sebebi nitelikli şoför yetişmediğ­i için diyen yetkililer­in bu uyarıların­ı dikkate alıp bu konuda bir çözüm geliştirec­ek misiniz?

n Çalışma şartları, ekonomik koşulları konusunda sıkıntı yaşanması sebebiyle nitelikli şoför ve personel yetişmediğ­i söylenirke­n, var olan sorunları ortadan kaldırmak adına bir adım atacak mısınız?

n Kazaların önlenmesi için; denetim, eğitim ve gerekli yaptırımla­r konusunda ilgili bakanlıkla­rla koordineli bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye