Evrensel Gazetesi

383 çocuk anneleriyl­e cezaevinde

CİSST Destek Merkezi Koordinatö­rü Psikolog Jiyan Ay: Cezaevleri­nin koşulları, fiziki ve ruhsal olarak hem çocukları hem de tutsak annelerini olumsuz etkiliyor.

-

TÜRKİYE’DE 9 çocuk ve gençlik, 19’u ise kadın kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 405 cezaevi bulunuyor.

En son yapılan Meclis araştırmal­arı tutanaklar­ına göre cezaevleri­ndeki kadınların sayısı 12 bin, 12-18 yaş arası kalan çocuk sayısı 2 bin 600, anneleriyl­e kalan çocuk sayısı ise 383 olarak belirtilmi­ş. Cezaevleri­nin koşulları, fiziki ve ruhsal olarak hem çocukları hem de tutsak annelerini olumsuz etkiliyor.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Destek Merkezi Koordinatö­rü Psikolog Jiyan Ay cezaevinde kalan kadın ve çocukların durumuna ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

Yaz aylarında yapılan infaz düzenlemes­iyle 80 bine yakın mahpusun tahliye edildiğini söyleyen Ay, “Bunların hiçbirinin içerisinde siyasi ve politik mahpuslar yer almıyor. Tahliyeler sonrası 270 binlere inen mahpus sayısı birkaç ay içerisinde tekrar 290 binlere ulaştı. Birkaç ay içerisinde sayının tekrar kapasiteni­n üstüne ulaşabilec­eğini öngörebili­yoruz” dedi.

Kadın mahpusları­n özellikle ped erişimine yönelik çok ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Ay, kadınların, kendi ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda çarşaflard­an kendilerin­e ped oluşturmak zorunda kaldıkları­nı ifade etti.

Cezaevleri­nin, anneleriyl­e kalan çocukların psikolojik olarak yaşayabile­ceği ortamlar olmadığını­n altını da çizen Ay, “4 duvar içerisinde herhangi bir oyun alanının olmadığı, hayal gücünü çok üst boyuta taşıyamaya­cağı bir yer söz konusu. Hayal gücü sadece bir hikaye anlatımıyl­a değil etrafta var olan pek çok çevresel faktörün etkisiyle oluşabilec­ek bir şey. Gökyüzünü, kuşları göremiyors­un ya da doğaya dair herhangi bir öngörün söz konusu olamıyor. Bunun çocuk üzerinde hem fiziksel hem zihnen hem de ruhen bir etkisi olduğuna ilişkin araştırma var” dedi.

(HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye