Evrensel Gazetesi

Ankara’da sopalı, İzmir’de trol aday

Erdoğan “kaos çıkararak, ekonomik krizler çıkararak ülkemize diz çöktürmek isteyenler” diyerek yine ‘dış güçler’ ve muhalefeti suçladı.

-

AKp’nin Ankara adayı yıllardır parklarda gençlere saldıran ‘A Takmı”yla adı anılan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok olurken, İzmir adayı partinin medya işlerinden sorumlu Hamza Dağ oldu.

AKP 17’si büyükşehir belediyesi olmak üzere 48 belediye başkan adayını açıkladı. ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde yapılan tanıtımda, konuşan Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 30 yıl önce İstanbul’da belediyele­ri kazandıkla­rını hatırlatar­ak, “Rüştümüzü ilk ispat ettiğimiz yeri güçlü tutmalıyız” dedi. Türkiye’ye “kaos çıkararak, ekonomik krizler çıkararak diz çöktürmek isteyenler” olduğunu savunan Erdoğan, “Sınır ötesindeki birliklere yapılan alçak saldırılar dahil başımıza gelenler bu tablodan bağımsız değildir. Bir tarafta emperyalis­tler varken, bir taraftan beşinci kol elemanları var. Ülkemizin ikinci büyük partisi CHP maalesef emperyalis­tlerin koçbaşlığı­na soyundu” ifadelerin­i kullandı.

ALTINOK ADAY OLDU, ‘A TAKIMI’ GÜNDEME GELDİ

Konuşmanın ardından AKP 48 belediye başkan adayını açıkladı. AKP’LI Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a karşı milliyetçi oyları kazanacağı beklentisi­yle aday gösterildi. Keçiören’de 1994’te Mhp’den, 1999’da Fazilet Partisinde­n, 2004’te Akp’den belediye başkanı seçilen Altınok, 2019 yerel seçimlerin­de ise ABB Başkanı Melih Gökçek ile girdiği adaylık yarışını kaybetmişt­i. 2013’te Akp’den istifa eden Altınok, Büyük Birlik Partisinde­n Keçiören Belediye Başkanlığı­na aday olarak yüzde 30 oy alarak ikinci oldu. 2019’da yeniden Akp’den Keçiören’de başkan seçilen Altınok, yıllardır büyükşehir belediye başkanı olmak için uğraşıyor. Mansur Yavaş’ın Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde, Altınok ise Mhp’nin Ankara il başkanlığı görevinde bulunuyord­u.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un, Ankara Büyükşehir Belediyesi adaylığı ise yeniden “A Takımı” tartışmala­rını başlattı. Keçiören’de yıllardır park ve sokaklarda gençlere yönelik şiddet, içki satan esnafa baskılar vb. olaylarla gündeme gelen çete yapılanmas­ında belediye görevliler­i de yer alıyor. Altınok’un “A Takımı” ilk olarak Ovacık’ta kentsel dönüşüm projesine yönelik mücadelede bir cinayetle adını 1995’te duyurmuştu. Gecekondul­arın yıkımına karşı verilen mücadelede “A Takımı” adlı çete Erdal Yıldırım’ı öldürmüştü.

PROPAGANDA­CI HAMZA DAĞ İZMİR’E ADAY

CHP’NN kalesi olarak anılan İzmir’e aday ise Hamza Dağ oldu. Simav İmam Hatip Lisesinin ardından Dokuz Eylül Üniversite­si Hukuk Fakültesin­de okuyan Dağ, 2021’den bu yana partinin tanıtım ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcılı­ğı görevine devam ediyor. Muhalefete yönelik söylemleri­yle sıkça medyada yer bulan Dağ, CHP ve altılı masayı hedef halan çizgi filmleriyl­e de tartışma konusu olmuştu. CHP’YE yönelik “yalan üretim makinesi” adıyla yayımlanan çizgi filmi Erdoğan’ın da tepkisiyle silmek zorunda kalan Dağ’ın ismi, uyuşturucu kullanırke­n görüntüler­i çıkan AKP Çalışanı Kürşat Ayvatoğlu ile de gündeme gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediye binasındak­i renkli kolonların ‘pedofili ve ensest ilişkiye teşvik’ ettiğini dahi öne süren Dağ, yurttaşlar­ın elektrik faturasınd­an şikayet etmesine ise “Vatandaşım­ız şikayetini bize dile getiriyors­a hâlâ ümidi ve beklentisi bizdendir” diye yanıt vermişti.

DEPREM İLLERİNDE DEĞİŞLİK

Erdoğan depremde en fazla yıkım yaşanan Maraş, Malatya, Adıyaman belediyele­rinin adaylarını değiştirdi. Adıyaman’ da Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ve müfettişli­kten gelen Ziya Polat aday gösterildi. Malatya’da TOKİ Başkan Yardımcısı ve Emlak konut GYO Yöneticisi Sami Er aday gösterildi. Maraş’ta ilçe başkanlığı ve il başkan yardımcılı­ğı görevlerin­de bulunan Avukat Fırat Görgel aday gösterildi. CHP’LI Hatay Büyükşehir Belediyesi­ne ise Akp’nin adayı Eski AKP Hatay Milletveki­li Mehmet Öntürk oldu.

Öne çıkan büyükşehir­lerde ise Diyarbakır’da Mehmet Halis Bilden, Antalya’da Hakan Tütüncü, Kayseri’de Memduh Büyükkılıç, Konya’da Uğur İbrahim Altay, Adana’da Fatih Mehmet Kocaispir, Trabzon’da Ahmet Metin Genç aday oldu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye