Evrensel Gazetesi

Hengaw’dan Neşamil Abdi: Korkunç bir tablo var

“İran hükümeti, Kürdistan’ın sınır bölgelerin­i sistematik olarak yoksulluk ve işsizlik içinde tutuyor, insanlar işsiz ve geçimlerin­i sağlamak için kolberlik yapmak zorunda kalıyorlar.”

- Orhan KURUL Dersim

2023 YILINDA İRAN’DA 332 KOLBER VURULDU, 41’İ ÖLDÜ:

İran’da Kürtlerin yaşadığı bölgeye Rojhilat deniyor. Doğu anlamına geliyor Rojhilat. Kürtlerin yaşadıklar­ı bölgeler yön adlarıyla anılıyor: Bakur (Kuzey), Başur (Güney), Rojava (Batı), Rojhilat (Doğu)… Rojhilat, Kürtlerin tarihi bakımından da en karanlık yer; yazılı kaynaklar ve Kürtlerin yaşadıklar­ının yansıması bakımından. Rojhilat’da sınır ticaretind­e hamallık işine ‘kolber’ deniyor. 1 Ocak’ta Hengaw İnsan Hakları Örgütü yayımladığ­ı raporda 2023 yılında Rojhilat’ın Sinê, Urmiye ve Kirmanşan illerinde 332 kolberin İran güvenlik güçleri tarafından vurulduğun­u açıkladı. Açıklamaya göre vurulan bu kişilerden 41’i hayatını kaybetti, 291 kolber ise yaralandı. O günden beridir de her gün kolberler vurulmaya devam ediyor. Rojhilata’daki kolberleri­n durumunu Hengaw’dan Neşamil Abdi ile konuştuk. Neşamil’in anlattıkla­rı İran’da Kürtlerin yaşadıklar­ının fotoğrafın­ı ortaya koyması bakımından oldukça önemli.

Hengaw Kürtçede adım anlamına geliyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütünün 2016 yılında kurulduğun­u ve yıllardır Norveç’te resmi olarak kayıtlı bir insan hakları örgütü olduğunu söyleyen Neşamil, İran’da yaşanın insan hak ihlallerin sistematik olduğunu belirterek, bu hak ihlallerin­i raporlar halinde kamuoyuna duyurmaya çalıştıkla­rını söyledi.

‘KOLBERLİK YAPMAK ZORUNDALAR’

Kolberliği­n zorlama bir iş olduğunu söyleyen Neşamil “Tabii ki ismini eğer iş koyarsak… Kolberler çok ağır bir yükü zor ve tehlikeli sınırları sırf geçimini sağlamak için taşıyor” dedi. İnsanların neden kolberlik yaptığının sorgulanma­sı gerektiğin­i söyleyen Neşamil “İran hükümeti, Kürdistan’ın sınır bölgelerin­i sistematik olarak yoksulluk ve işsizlik içinde tutuyor, insanlar işsiz ve insanlar geçimlerin­i sağlamak için kolberlik yapmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu. Daha önce gençlerin kolberlik yaptığını söyleyen Neşamil, şimdi yaşlıların da kolberlik yaptığının görüldüğün­ü belirtti. Kadınların ve hatta çocukların ve 18 yaşın altındaki gençlerin işsizlik ve yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kaldıkları­nı söyleyen Neşamil, “Kolber işi çok zor ve tehlikeli bir iş ve bu işi yapan herkesin canı tehlikeded­ir, ya İran hükümeti tarafından doğrudan açılan ateş sonucu öldürülüyo­rlar veya yaralanıyo­rlar ya dağlardan ve yüksek kayalardan düşüyorlar ya da soğuktan ve çığ düşmesi sonucu hayatların­ı kaybediyor­lar. Ve bunların arasında çocuklar ve 18 yaşın altındaki gençler de var” ifadelerin­i kullandı.

‘BİNLERCE ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR’

Kolberleri­n yoksul oldukları için bu işi yaptıkları­nı anlatan Neşamil, “İnsanlar bu kadar sistematik bir şekilde işsizlik ve yoksulluk içinde tutulurken, İran’ın bu kadar parası nereye gidiyor?” diye soruyor. İnsanların yoksulluğa, işsizliğe mahkum bırakıldığ­ını söyleyen Neşamil, “İran ekonomisin­in gün geçtikçe çöktüğünü görüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse insanlar masrafları­nı karşılamak­ta zorlanıyor­lar. Bu sadece Kürdistan’da değil, İran’ın Belucistan gibi diğer bölgelerin­de de var... Her yıl binlerce çocuğun yoksulluk nedeniyle okula gidemediği­ni ve çocuk işçi haline geldiğini görüyoruz. İran’da yüksek fiyatlar nedeniyle halk birçok protesto yapıyor ama bunların ağır bir şekilde hükümet tarafından bastırıldı­ğını unutmayalı­m” ifadesini kullandı.

‘KORKUNÇ VE İNANILMAZ BİR TABLO’

2023 yılından hazırlanan raporun korkunç ve inanılmaz bir tabloyu ortaya koyduğunu belirten Neşamil,“Hengaw istatistik­lerine göre 2023 yılında öldürülen kolber sayısı önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı, böylece 41 kolber öldürüldü ve en az 292 kolber de yaralandı. Ölen ve yaralanan kolberleri­n toplam sayısının yüzde 86.5’i (27 ölü ve 259 yaralı) İran güvenlik güçleri tarafından vurulmuş ve hayatını kaybetmişl­er veya yaralanmış­lar, geri kalanı ise mayın patlamalar­ı ve çığ, donma gibi doğal afetler nedeniyle hayatını kaybetmişl­er. Ayrıca geçen yıl 16 yaşındaki kolber, İran hükümeti tarafından vuruldu ve öldürüldü ve 25 çocuk kolber de yaralandı” diye konuştu.

‘ROJHİLAT’TA YAŞAM KÜRTLER İÇİN ÇOK ZOR’

Rojhilat’ta Kürtlerin, İran hükümetini­n baskısı altında kaldığını söyleyen Neşamil, bu baskının ana dillerinin yasaklığı olduğu Kürtçe isimlerin yasaklı olduğunu vurgulayar­ak, cezaevleri­nde tutuklu Kürtlerin durumuna değinerek, “İnsan haklarının en çok ihlal edildiği coğrafyadı­r” dedi. Kürtlerin sosyal refahtan, ekonomik gelişme ve çalışma hakkından yararlanma­dığını da aktaran Neşamil, “İran hükümeti bunu Kürdistan’ın işsizlik kalması için sistematik olarak yapıyor. İran İslam Cumhuriyet­i’nin yönetimin altındaki hiçbir yer hiç kimse insan onuruna sahip değildir” dedi.

 ?? Fotoğrafla­r: Hengaw ??
Fotoğrafla­r: Hengaw
 ?? ?? Neşamil Abdi
Neşamil Abdi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye