Evrensel Gazetesi

Zırhlı araç ölümüne yine cezasızlık zırhı

-

DİYARBAKIR’DA 2013 yılında zırhlı araçla çarptığı Şahin Öner’in ölümüne neden olan Polis Selahattin Korkmaz’a verilen 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası bozuldu. Gerekçe olarak da ‘Eksik inceleme ve araştırma ile hüküm kurulması’ gösterildi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde, 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşe­n bir eyleme dönük müdahale esnasında kullandığı zırhlı araçla çarptığı Şahin Öner’in ölümüne neden olan Polis Memuru Selahattin Korkmaz hakkında verilen ilk derece mahkeme kararı, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Mezopotamy­a Ajansının haberine göre, Olaydan yaklaşık 8 yıl sonra 23 Kasım 2021’de Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmada ‘Kasten öldürmek’ten yargılanan sanık polise, ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen 3. Ceza Dairesi, sanık polise verilen cezayı bozdu. Gerekçe olarak ise eksik inceleme ve araştırma ile hüküm kurulması gösterildi.

BOZMA GEREKÇESİ: EKSİK İNCELEME

İstinaf mahkemesi kararında, dosyada yapılan keşif sonrası alınan bilirkişi raporunun kusur tespiti içermediği, ilgilileri­n kusur durumların­a ilişkin değerlendi­rme içeren mevcut bilirkişi raporları arasında ise taraflara izafe edilen kusur yönünden açık çelişkiler bulunduğu savunuldu. Ceza Dairesi, çelişkiler­in giderilmem­esinin yanı sıra hüküm sırasında hangi rapora üstünlük tanındığın­a dair de bir açıklama olmadığını kaydetti. Mahkeme, sanık polisin hakkında “eksik inceleme ve araştırma” olduğun savunarak, verilen cezayı bozdu.

NE OLMUŞTU?

Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde, 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşe­n bir eyleme dönük müdahale sırasında Polis Memuru Selahattin Korkmaz’ın kullandığı zırhlı araçla çarptığı Lise Öğrencisi Şahin Öner ağır yaralandı. Hastaneye yaralı halde karakola götürülen Öner’e dair açıklama yapan dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak “Öner’in elindeki patlayıcıy­ı atmak isterken öldüğünü’ duyurdu. İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) 1. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan 12 Haziran 2013 tarihli raporda, Öner’in ölümünün ‘patlamayla mümkün genel beden travmasına bağlı çok sayıda kot kırığı ve yaygın akciğer hasarına bağlı iç kanama sonucu meydana geldiği’ belirtildi. Ancak görgü tanıkların­ın zırhlı aracın Öner’e çarptığı ve sürüklediğ­i yönündeki beyanları üzerine, ‘Olayın oluşuna uygun olduğu yönünde tereddütle­r oluşması nedeniyle’ Adli Tıp Kurumu dosyayı yeniden tetkik etti. 15 Ocak 2014 tarihli yeni raporda, Öner’in ölümünün görgü tanıkların­ın ifadelerin­de belirtildi­ği şekilde, “Zırhlı polis aracının çarpması sonucu ve sürüklenme­si ile meydana gelmiş olduğu” kabul edildi.

SANIK 5 YIL SONRA İFADE VERDİ

Öner’in ölümünden 5 yıl sonra 29 Mayıs 2018 tarihli duruşmada ifade veren sanık polis memuruna dair tutuklama talebi reddedildi. 29 Kasım 2018 tarihli duruşmada uzman bilirkişi eşliğinde, sanığın da katılımıyl­a olay yerinde keşif yapılmasın­a karar verildi. Fakat keşif mahkeme kararının üzerinden 2 yıl, olaydan ise ancak 7 yıl geçtikten sonra yapılabild­i. Aile avukatları­nın talebi üzerine Öner’i ezen zırhlı aracın kamera görüntüler­inin istenmesin­e de 7 yıl sonra karar verildi. Emniyetten gelen yanıtta görüntü kaydının bulunmadığ­ı belirtildi. Avukatlar ise olay yerinde yapılan keşfin ardından hazırlanan bilirkişi raporunun kamera kayıtların­dan şifahen alınan bilgilerde­n yararlanar­ak hazırlandı­ğına dikkat çekti. 23 Kasım 2021’de görülen karar duruşmasın­da sanık Polis Selahattin Korkmaz’a ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 4 yıl 5 ay 10 hapis cezası verildi.

İHD Diyarbakır Şubesi 2023 yılında yayımladığ­ı raporda son 15 yılda zırhlı araç ile asker ve polislerin kullandığı araçların çarpması sonucu 21’i çocuk toplam 44 kişinin öldüğünü açıklamışt­ı.

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye