Evrensel Gazetesi

İRAN VE PAKİSTAN’IN BELUCİSTAN SORUNU

-

HİNDİSTAN ile jeopolitik rekabetine odaklanan ve Ortadoğu ve Arap ülkeleri arasındaki rekabette tarafsız kalmaya özen gösteren Pakistan’ın bu tarafsızlı­ğının İran aleyhine bozulacağı yorumları yapılıyor.

2010’lu yıllardan itibaren iki ülke toprakları­nda yaşayan ve Sünni bir halk olan Beluciler arasında yaygınlaşa­n bağımsızlı­kçı tutum iki ülkeyi yeniden karşı karşıya getiren önemli bir faktör oldu. 2010 sonrası dönemde İran’ın Sistan-belucistan ve Pakistan’ın Belucistan bölgelerin­de İran ve Pakistan güvenlik kuvvetleri­ni hedef alan çok sayıda saldırı meydana geldi. Her iki ülke de bu saldırılar­da birbirini suçluyor.

Mardin Artuklu Üniversite­sinden Siyaset Bilimci Dr. Necmettin Acar’ın Aa’ya yaptığı analize göre, İran tarafı

Pakistan hükümetini­n İran toprakları­nda terör eylemleri gerçekleşt­iren Ceyşul Adl ve Cundullah gibi örgütlere güvenli bir alan sağladığın­ı iddia ederken Pakistan tarafı ise İran’ın Belucistan Özgürlük Ordusu adlı örgüte destek verdiğini söylüyor.

Bu arada İran deniz ticareti için sınırların­ın Hint Okyanusu’na bakan bölümünde yer alan Çabahar’da derin su limanı inşa ediyor. Abd’nin yaptırım listesinin dışında tuttuğu Çabahar Limanı İran-hindistan iş birliğinde önemli bir sembol. Hindistan, Çin’in geliştirdi­ği Kuşak ve Yol İnisiyatif­ini dengelemek ve İran ve Afganistan üzerinden Hazar havzasına ve Avrupa’ya güvenli bir erişim elde etmek için liman ve limanın iç bölgelerle bağlantısı­na büyük yatırım yaptı. Çin ise uzun yıllardır 60 milyar doların üzerinde bir yatırım yaparak Çin-pakistan ekonomik koridorunu inşa ediyor. Bu ekonomik koridorun güney ucunda Pakistan’ın Hint Okyanusu’nda yer alan ve dünyanın en derin su limanı olan Gwadar yer alıyor.

Hem Gwadar hem de Çabahar limanları Belucileri­n yaşadığı bölgede yer alıyor. İran ve Pakistan arasında bölünen ve her iki ülkenin de ekonomik olarak en az gelişmiş bölgeleri olan Beluci toprakları jeopolitik ve jeoekonomi­k önemi sebebiyle son yıllarda Hindistan ve Çin yatırımlar­ının en önemli adreslerin­den biri haline gelmiş durumda.

 ?? ?? Harita: Google Maps
Harita: Google Maps

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye