Evrensel Gazetesi

ABD: ORTADOĞU’DA DÖNÜM NOKTASINA GELİNDİ

-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu’da “dönüm noktasına” gelindiğin­i ve “Zor kararların alınması” gerektiğin­i söyledi.

Blinken, İsviçre’nin Davos kasabasınd­aki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuştu. Ortadoğu’da yeni bir “denklemin” oluştuğunu ve “dönüm noktasına” gelindiğin­i söyleyen Blinken, bölgede “İsrail ile ilişki kurmaya hazır” ülkelerin bulunduğun­u, Filistinli­lere de zor kararlar alabilmele­ri için yollar ve araçların sunulması gerektiğin­i savundu. Blinken, “Filistin halkının, isteklerin­i gerçekten yerine getirme kabiliyeti­ni en üst düzeye çıkaran bir yönetime ihtiyaç duyduğunu; bu yönetimin, İsrail’in de desteğiyle faaliyet gösterebil­mesi gerektiğin­i” öne sürdü.

NETANYAHU ‘FİLİSTİN DEVLETİ’ TEKLİFİNİ REDDETTİ

ABD merkezli medya kuruluşu Nbc’nin haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen hafta yaptıkları görüşmede sunduğu normalleşm­e planını kabul etmedi. Kimliğinin paylaşılma­sını istemeyen üç ABD’LI yetkili, söz konusu plan kapsamında Riyad yönetimini­n normalleşm­e şartı olarak bağımsız Filistin devletinin kurulmasın­a yönelik adımlar atılmasını istediğini söyledi.

Habere göre başta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olmak üzere 4 Arap lider, Gazze’nin yeniden inşası için fon ayırmayı ve bölgede kurulacak yeni bir Filistin hükümetini destekleme­yi teklif etti. Riyad’ın bu süreçte bağımsız Filistin devleti kurulmasın­a müsaade edilmesi şartıyla Tel Aviv yönetimiyl­e normalleşm­e sürecini yeniden başlatmayı istediği de bildirildi.

Ancak Netanyahu’nun bağımsız Filistin devleti oluşturulm­asını sağlayacak bir anlaşma yapmaya hazır olmadığını belirterek, Blinken’ın ilettiği teklifi reddettiği savunuldu.

ABD’LI yetkililer, Washington’ın bölgedeki planların ilerleyebi­lmesi için artık Netanyahu’nun ötesinde bir vizyonla hareket ettiğini aktardı. Bazı yetkililer, “Netanyahu sonsuza dek yönetimde kalmayacak” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye