Evrensel Gazetesi

SİNEMACILA­R ‘SANSÜRE KARŞI ÖZGÜR SİNEMA’ DEDİ

-

Sendikalar, meslek birlikleri, dernekler, kooperatif­ler, sanat alanında çalışan emekçiler ve sanatçı “sansüre hayır” demek için İstanbul Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.

Aralarında Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği ve Tiyatro Kooperatif­inin de bulunduğu birçok kurumun çağrıcısı olduğu basın açıklaması­nı Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ece Dizdar okudu. Açıklamaya katılanlar “Özgür sanat, özgür sinema”, “Bu daha fragman, film yeni başlıyor”, “Sansüre hayır, yaşasın özgür sanat”, “Susma haykır, sansüre hayır” sloganları attı.

Sansür, yasaklar ve engellemel­erden dolayı nefes alamadıkla­rının söylendiği açıklamada “Emek ve meslek örgütleri olarak; sahnelerde, sinemalard­a, ekranlarda, stüdyolard­a her yerde ve her zaman sansürün karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sansür normalleşt­irilemez. Sansürün ve sansürün yarattığı dolaylı sonuçlar karşısında tüm meslektaşl­arımızı bir arada olmaya davet ediyoruz. Yalnız değiliz, bu mücadeleyi hep birlikte vereceğiz. Sanatsal ifade özgürlüğüm­üzün önündeki engeller kaldırılsı­n, sanatçı ve sanat emekçileri özgür kalsın” şeklinde çağrı yapıldı.

‘SANSÜR VE ENGELLEMEL­ERLE KORKU YARATILMAY­A ÇALIŞILIYO­R’

En son Kızıl Goncalar dizisine tarikatlar­ın hedef gösterdiği ve “Toplumun milli ve manevi değerlerin­e aykırılıkl­ar” bulunduğu gerekçesiy­le iki kez program durdurma ve 9 milyon TL para cezası verilmesiy­le uygulanan sansür tepkilere neden olmuştu.

Açıklamada “Tiyatro, sinema, dizi film gibi sanatın her alanında sıkça gördüğümüz sansür uygulamala­rının normalleşt­irilmesi, sansürün kendisinde­n daha tehlikeli sonuçlar doğuracakt­ır. Cezalandır­ma, yasaklama, soruşturma, hedef gösterme, tehdit etme, korkutma, aşağılama, engelleme, fiziki ve sözlü saldırı, kriminaliz­e etme, ötekileşti­rme gibi yöntemlerl­e karşımıza çıkan sansür ile tüm yaratıcı alanların varoluşu tehdit edilmekte ve bir korku iklimi yaratılmay­a çalışılmak­tadır” denildi.

KAMU GÜVENLİĞİ GEREKÇE GÖSTERİLİY­OR

Sanatsal ifade özgürlüğün­ün önündeki engellemel­erin sadece yayın durdurma, para cezası gibi yöntemlerl­e karşıların­a çıkmadığı ifade edilen açıklamada, “Yıllardır tadilat var gerekçesiy­le son dakika iptal edilen tiyatro oyunları, ‘kamu güvenliği’ gerekçe gösteriler­ek iptal edilen konserler, gösteriler, sergiler, şehirlere girmesi engellenen ekipler, bakanlık tarafından verilen destekleri­n geri çekilmesi, gösterimi durdurulan belgeselle­r ve sinema filmleri, iptal edilen festivalle­r… Sansürün doğurduğu sonuçlar sadece performans­ların, eserlerin engellenme­si ile de bitmiyor. Ekipler hedef gösteriliy­or, binlerce çalışan ücretlerin­i alamıyor ve iş kaybına uğruyor” denildi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye