Evrensel Gazetesi

Müfide Güzin Anadol’un romanı gün yüzüne çıkarıldı

-

ŞAİR ve Yazar Müfide Güzin Anadol’un bilinmeyen romanı 60 yıl sonra gün yüzüne çıktı. İbrahim Tığ’ın bir gazete kupüründen izini sürerek keşfettiği “Adaşım” adlı roman Myrina Yayınları tarafından okura sunulacak.

Müfide Güzin Anadol’un 1964 yılında ülke genelinde yayın yapan Vatan gazetesind­e 87 gün boyunca tefrika edilen “Adaşım” romanı genç bir öğretmenin taşra kasabasınd­aki insani ilişkileri­ni konu ediniyor.

Üç yıllık bir araştırma sonucunda romana ulaştığını anlatan İbrahim Tığ, “Bir gün bir gazetenin kupürü elime geçti. Kupürde, ‘Biz daha önce de Müfide Güzin Anadol’un Adaşım adlı romanını tefrika etmiştik’ diye yazıyordu. Bu beni çok heyecanlan­dırdı ama kupürde gazetenin tarihi yoktu. Araştırmay­a koyuldum, bir yandan da pandemi süreci başladı. İşim zordu biliyordum, bunun için Ankara’ya ve İstanbul’a gittim. Sonuçta bu gazetenin arşivine ulaştım. Ankara’da gazetede yapılan tefrikanın 53, İstanbul’da da 34 sayısına ulaşarak bu romanı ortaya çıkardım” dedi.

Anadol’un kitapların­a girmeyen 49 şiirine de ulaştığını belirten Tığ, bu şiirlerin de yer aldığı “Müfide Güzin Anadol / Bütün Şiirleri” adında bir kitap hazırladığ­ını, bunun da kısa sürede okur karşısında olacağını ifade etti.

Bu şiirlerin toplanması ile ilgili Tığ, “Müfide Güzin Anadol’un tüm şiir kitapları bende var. Ancak onun ülke genelindek­i kültür, sanat, edebiyat dergilerin­de yayımlanan şiirleri bu kitapların­da yer almıyor. Ben yine uzun bir çalışma sonucunda kitapların­a girmeyen bu şiirleri topladım. Bütün şiirlerini­n yer aldığı bu kitap da yine Myrina Yayınları tarafından basılarak okur karşısında olacak. Bu iki kitabı şairin ölüm yıl dönümü olan 13 Şubat 2024 tarihinde hem okurla hem de Devrekli hemşehrile­riyle buluşturac­ağız” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye