Evrensel Gazetesi

‘Gerçekleri yazdığım için yargılanıy­orum’

-

TUTUKLU Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun Diyarbakır’da görülen duruşmasın­da mahkeme Müftüoğlu’nun tutukluluğ­unun devamına karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023 tarihinde Diyarbakır’da Mezopotamy­a Ajansı (MA) Editörü Sedat Yılmaz’la birlikte gözaltına alınıp 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanan Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG) Eş Başkanı ve MA Editörü Dicle Müftüoğlu’nun ikinci duruşması görüldü. Müftüoğlu, “Terör örgütü üyesi olmak” ve “Terör örgütü yöneticili­ği” iddialarıy­la yargılandı.

Yaklaşık 9 aydır Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan Müftüoğlu, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmaya Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde­n Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırke­n, avukatları duruşmada hazır bulundu.

DFG Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Derneği (MKG) yöneticile­ri, Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Sekreteri Banu Tuna, TGS Adana Şube Yöneticisi Sertaç Kayar, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, Güneydoğu Gazetecile­r Cemiyeti yöneticisi, DEM Parti Milletveki­li Sinan Çiftyürek ile Gazeteci Abdurrahma­n Gök’ün yanı sıra çok sayıda gazeteci duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

‘GAZETECİLE­R ÜZERİNDE BASKI VAR’

Müftüoğlu’nun yargılandı­ğı dava, 2 saat 50 dakika gecikmeli olarak başladı. Müftüoğlu savunmasın­da gazetecili­k faaliyetle­ri nedeniyle yargılandı­ğının altını çizerek “Gerçekleri yazdığımız için yargılanıy­oruz. Özellikle Kürt gazetecile­r üzerinde büyük bir baskı var. Ben de bunlardan biriyim. İnternette arama yapıldığın­da Mezopotamy­a Ajansında çalıştığım, haber yaptığım görülecekt­ir. DFG yasal bir dernek. Gazetecile­r daha özgür şartlarda haber yapması için DFG’YI kurduk. Bunlar örgütsel faaliyet değil, hepsi legal. Kamuoyuna açık. Tanık beyanları asılsız” dedi.

SAVCI TUTUKLULUK İSTEDİ

Tanık Kerem Gökalp ise iddianamed­eki ifadelerin­i tekrar ederek Müftüoğlu’nu suçladı. Savcı mütalaasın­da tutukluluk halinin devamını istedi. Müftüoğlu buna karşı, “Ben gazeteciyi­m herhangi örgütsel faaliyetim yok. Bir gazetecini­n haberlerin­den dolayı yargılanma­sı gazetecile­re yönelik tehdittir. Gazetecili­k suç değildir. Tahliyemi istiyorum” dedi.

‘BU SANSÜRÜN SONUCUDUR’

Duruşmada Müftüoğlu’nun Avukatı Resul Temur “Türkiye’de Kürt gazetecile­re yönelik baskı, bu sansürün sonucudur. Son bir yılda 30 gazeteci aynı iddialarla tutuklandı. Tutuklu olarak sadece Dicle kaldı” dedi ve tahliye talep etti. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok ise savunmasın­da “Dosyanın başından bu yana çok sayıda hukuksuzlu­k yaşandı. Savcının hiçbir araştırma yapmadan hazırladığ­ı iddianamey­i mahkeme kabul etti” dedi.

29 ŞUBAT’A ERTELENDİ

Mahkeme, Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun tutukluluğ­una devam kararı vererek duruşmayı 29 Şubat 2024 tarihine erteledi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye