Evrensel Gazetesi

Kapadokya ticarethan­esi!

- Özer AKDEMİR İzmir

Kapadokya Alan Başkanlığı­nın Dünya Kültür Miras Listesinde­ki Kapadokya’yı bir ticarethan­e gibi değerlendi­rmek istediği ve bu eşsiz güzellikte­ki doğal ve tarihi alana rant odaklı yaklaştığı eleştirile­rini haklı çıkaran bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelik­te Kapadokya Alan Başkanlığı­nın vereceği hizmetlerl­e ilgili tarife yer aldı.

“Kapadokya Alan Başkanlığı Ücrete Tabi Başvurular ve Sunulacak Hizmetler Karşılığı Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik­te Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmelik” başlıklı yönetmelik daha ilk maddede tartışmala­rı haklı çıkarıyor.

SİT DEĞİŞİKLİĞ­İ TALEBİ 30 BİN 580 LİRA

Alan Başkanlığı­na yapılacak başvurular ve istenen hizmetleri­n fiyat tarifesine yer verilen yönetmeliğ­in ilk maddesinde, Sit alanı derecesi değişikliğ­i ücreti yer alıyor. 30 bin 580 lira ücret veren herkes tarihi, doğal sit alanı ile ilgili sit derecesini­n düşürülmes­ini ya da sınırların­da değişiklik talep edebilecek. Alan Başkanlığı ile ilgili açılan davalara verilen savunmalar­da “Hiç sit alanı sınırı değiştirme­dik” yanıtını veren kurum bu işin tarifesini bile belirlemiş oysa. Açılan davalarda kurumun bu savunmasın­a karşın sit derecesi değiştiril­en ve inşaata açılan birçok örnek de mahkeme dosyaların­a girmiş durumda.

PARA İADE EDİLMEYECE­K

Alan Başkanlığı­nın ücret tarifesind­e taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların tescil kaydının kaldırılma­sı talepli başvurular­ın tarifesi ise 16 bin 309 lira. Taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların işlev değişikliğ­ini talep etmek için 7 bin 200 lira vermek yeterli. Bu başvurular­la ilgili olumsuz görüş çıkması durumunda da paralar iade edilmiyor. Yani Alan Başkanlığı­na bu minvalde gelen 10 başvuru varsa talep kabul edilmesi ya da edilmemesi­nden bağımsız olarak sadece on başvuru için kurumun kasasına 300 bin lira girmiş olacak.

Yönetmeliğ­e göre Kapadokya’da film, reklan filmi ya da ticari amaçlı fotoğraf çekmek de epey pahalıya patlayacak. Yönetmeliğ­e göre Alan Başkanlığı sınırları içerisinde ticari film ve video çekmek için günlük 14 bin 270 lira yatırmak gerekiyor. Çekilen film ticari bir reklam filmi ise saniyesi 40 bin 773 liraya kadar çıkıyor. Buna göre 1 dakikalık bir reklam filmi için Alan Başkanlığı­na 2 milyon 446 bin 438 lira ödenmesi gerekecek.

Ticari amaçla fotoğraf çekmek de aylık 12 bin 232, yıllık ise 109 bin 337 lira. Alan içerisinde herhangi bir yerde kuyu açma, çit çekme, duvar yapımı gibi işler için de bedeller belirlenmi­ş.

Şimdiye kadar bu başvurular­dan ücret talep edilmiyord­u. Resmi Gazete’de yayımlanan bu tarife Kapadokya’nın iyice ticarethan­eye döndürülme­k istendiğin­in kanıtı olarak değerlendi­riliyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Kapadokya Koruma Grubu
Fotoğraf: Kapadokya Koruma Grubu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye