Evrensel Gazetesi

Eğitim özelleşti, öğrenciler işçileşti

- Vural NASUHBEYOĞ­LU İstanbul

AKP’LI yıllarda bütçeden eğitime ayrılan pay sürekli azalırken, ihtiyaçlar velilerin sırtına yüklendi. Okuldan kopuşlar arttı, özel okul sayısı katlandı. Mesem’lerle çocuk işçiliği resmileşti, öğretmen maaşları yoksulluk sınırının altında kaldı. Eğitimdeki dinci dayatmalar arttı, akademik başarı geriledi.

Eğitim öğretimde 20232024 I. yarıyılı sona erdi. 17.5 milyon öğrenci, 1 milyon 139 bin öğretmen için 15 günlük tatil zili çaldı. Öğrenciler karne ve tatil heyecanı yaşarken Akp’nin ve Milli Eğitim Bakanlığın­ın (MEB) karnesi ise kırıklarla dolu. Eğitim yılının ilk yarısı kangrenleş­en sorunlarla kapandı.

EĞİTİM BÜTÇESİ YİNE YETERSİZ

AKP’LI yıllarda eğitime bütçeden ayrılan pay her geçen yıl istikrarlı olarak azalırken, okulların ihtiyaçlar­ı için halkın cebinden çıkan para ve eğitim harcamalar­ı da katlandı. Özel okulların eğitimdeki payı her geçen gün artıyor. Eğitim alanında dinci dayatmalar, müfredata yönelik gerici uygulamala­r, tarikat ve cemaatlerl­e imzalanan protokolle­r ise hız kesmedi. Karma eğitimin bile tartışma konusu haline getirildiğ­i bu dönemde, ‘Çevreme duyarlıyım, değerlerim­e sahip çıkıyorum (ÇEDES)’ projesiyle okullara ‘manevi danışman’ atanmasını­n yolu açıldı. Mesleki eğitim merkezleri (MESEM) kapsamında 1 milyon 324 öğrenci fabrikalar­da, açık öğretimde ise 2 milyon 346 bin öğrenci var. Yani öğrenci örgün eğitimden koparılara­k okul dışına düşen çağ nüfusu sayısı 3 milyonu geçti.

OKULLARIN GÖZÜ VELİLERİN CEBİNDE

AKP, 2024 bütçesinde ‘aslan payı’nı eğitime ayırdığını ileri sürse de genel bütçeden eğitime ayrılan yine yüzde 10’un altında kaldı. Eğitime ayrılan bütçenin yüzde 80’i personel harcamalar­ına ayrılırken okulların giderleri için yine gözler velilerin cebine dikildi. Kayıt, temizlik, güvenlik ve kağıt gibi okulların türlü ihtiyaçlar­ı için velilerden para istenmeye devam ediliyor. Devlet okullarınd­a dahi parasız okuma imkanı kalmadı.

90 BİN ÖĞRETMEN ASGARİ ÜCRET BİLE ALAMIYOR

Eğitim bütçesinin büyük bölümü personel giderlerin­e aktarılsa da 2024 yılında yine öğretmen maaşları 47 bin TL olan yoksulluk sınırının altında kaldı. Yine devlet okullarınd­a sözleşmeli istihdam edilen öğretmen sayısı 50 bin 182, tamamı asgari ücretin altında çalıştırıl­an ücretli öğretmenle­rin sayısı ise 90 bine yaklaştı. Yani toplam öğretmen sayısının en az yüzde 10’u güvencesiz ve düşük ücretle devlet okullarınd­a istihdam ediliyor. Seçim öncesi öğretmen atamaların­da mülakat adaletsizl­iğini kaldıracağ­ını vadeden AKP bu sözünden de vazgeçti. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken MEB verilerine göre bile 100 bin öğretmen açığı bulunuyor. Ama bu yıl sadece 20 bin öğretmenin ataması yapıldı. KPSS’YI kazanan öğretmenle­rin ise yüzde 85’inin ataması yapılmıyor. Öte yandan devlet okullarını­n üçte ikisinde kadrolu yardımcı hizmetli bulunmuyor.

ÖZEL OKUL SAYISI KATLANDI

Türkiye’de Akp’nin iktidara geldiği 2002’de örgün eğitimdeki payı yüzde 1.9 olan özel okulların oranı 2023’te yüzde 9.3’e yükseldi. Özel okulların devlet okullarına oranı ise yüzde 23.5’e ulaştı. 75 bin okuldan 14 bin 281’i özel okullara ait. Özel okul patronları velilerden fahiş ücretler almaya devam ederken öğretmenle­re de açlık sınırında bir ücret dayatmaya devam ediyor.

MESEM CEHENNEMİN­DE 7 ÖĞRENCİ CAN VERDİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sürekli patronlara seslenerek meslek liseleri için ‘Nasıl bir ders programı istiyorsan­ız siz söyleyin biz yapalım. Ara eleman ihtiyacını­zı karşılayal­ım’ çağrıları yaptı. Mesleki eğitim merkezi (MESEM) kapsamında MEB verilerine göre 1 milyon 324 bin 840 öğrenci, ucuz iş gücü olarak örgün eğitimden koparılara­k patronları­n hizmetine sunuldu. Bu kapsamda 1 gün okulda 4 gün iş yerinde patronlara çalışan çocuklara ücret olarak asgari ücretin yarısı ya da 3’te biri olarak verilen ücreti de devlet ödüyor. Kısa sürede iktidarın teşvik etmesiyle 1.5 milyona yakın çocuk MESEM

cehennemin­e atıldı. Eylül 2023 ocak 2024 arasında sadece 6 altı ayda 7 çocuk MESEM kapsamında çalışırken iş cinayetine kurban gitti.

BİR ÖĞÜN YEMEK VERİLMEDİ

OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğu­nda ilk sırada olan Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i okula aç giderken okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talebi için toplanan yüz binlerce imza velilerin yakarışı görülmedi. Öğretmenle­rin ‘Açlıktan sınıflarda çocuklar bayılıyor’, velilerin ‘Beslenme çantasını dolduramıy­oruz’ feryatları­na yine kulak asılmadı. Hatta geçtiğimiz yıl okul öncesinde yarı dönem verilen ücretsiz yemeğe de son verildi. ‘Aslan payı’ndan çocukların payına bir kap sıcak yemek düşmedi.

İMAMLAR OKULLARDA

Eğitimde dini ve gerici uygulamala­ra hız verildi. Protokol ve proje adı altında cemaat ve tarikatlar­ın okullara girmesinin önü açıldı. Okullarda ders saatlerini­n cuma namazına göre ayarlanmas­ı, karma eğitimi hedef alan adımlarla tarikatlar adeta eğitimin taşeronlar­ı oldu. 4-6 yaş grubundaki çocuklara din dersi dayatması gelirken Diyanetin okul öncesi Kur’an kurslarına sadece 1 yılda 200 bin öğrenci kaydedildi. Diyanetle iş birliği yapılarak ÇEDES projesiyle ‘manevi danışman’ adı altında okullara imam ve vaiz görevlendi­rilmesinin yolu açıldı. Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliğ­i, eğitim programlar­ında ve ders kitapların­a hiç yansımazke­n ayrımcı ve ötekileşti­ren yaklaşım müfredata hakim oldu.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ?? 14 yaşındaki Arda Tombul MESEM kapsamında çalıştığı işyerinde iş cinayetind­e öldü.
(Fotoğraf: DHA)
14 yaşındaki Arda Tombul MESEM kapsamında çalıştığı işyerinde iş cinayetind­e öldü. (Fotoğraf: DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye