Evrensel Gazetesi

Asgari ücret tarifesi uygulansın, vergi oranı yüzde 1’e düşsün

- Eylem NAZLIER İstanbul

CEZA Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince barolar tarafından görevlendi­rilen avukatlara Adalet Bakanlığı tarafından yapılan CMK ödemelerin­e ilişkin 2024 için belirlenen tarifeye barolar ve avukatlar tepkili. Yeni yıl tarifesind­eki ücretlere yüzde 58.4 oranında artış yapıldı. Avukatlar artışın yetersiz olduğunu belirterek itiraz ediyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise tarifenin iptali için dava açmıştı. Bazı barolar da açıklanan rakamların meslek onuruna ve emeğe saygısızlı­k olduğunu belirtiyor ve CMK ücretlerin­in avukatlık asgari ücret tarifesi dikkate alınarak belirlenme­si gerektiğin­i ifade ediyor. Evrensel’e konuşan hukuk örgütü temsilcile­ri ve genç avukatlar CMK ücretlerin­in günün ekonomik koşulların­a uygun bir seviyeye getirilmes­ini, KDV oranının ise yüzde 1’e indirilmes­ini istiyor.

‘ANCAK KARNIMIZI DOYURABİLİ­YORUZ’

CMK ücretleri en çok mesleğe yeni başlayan genç avukatları ilgilendir­iyor. 10 yıl önceki ücretlendi­rmelerle büro açma masrafları­nı çıkarabile­n ya da ev, araba alabilen bir genç avukat bugün Cmk’den kazandığı ücretle karnını doyurmakta zorlanıyor.

2 yıldır avukatlık yapan Candeniz Gük, yüksek seyreden enflasyon oranının CMK ücretlerin­e yansımadığ­ını ve her yıl CMK ücretlerin­in enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda CMK ücretleri ile avukatlık asgari ücret tarifesi arasındaki makasın da açıldığını söyleyen Gük, “Adalet Bakanlığı genç avukatları ekonomik baskıyla teslim almaya çalışmakta­dır. Bunu kabul etmeyeceği­z. Bu ücretlendi­rmelerin içinde vergiler de var. CMK tarifesi, ‘Karakol, savcı ve mahkeme üçgeninde geçen bir buçuk günlük emeğin karşılığı vergiler düşünce 1500 TL’ diyor” dedi.

DÜŞÜK ARTIŞ HALKI DA MAĞDUR EDİYOR

3 yıldır avukatlık yapan Merve Suda ise düşük tarife tartışmala­rına ilişkin “Biz CMK ile maddi durumu olmayan vatandaşla­ra hukuki hizmet veriyoruz. Yani bu aynı zamanda vatandaşa da zarar. CMK’YE yapılan komik artış bakanlığın vatandaşın savunma hakkına olan yaklaşımın­ı da ortaya koyuyor” diye konuştu.

Soruşturma aşamasında­ki CMK atamaları nedeniyle bazen 2 günlerinin geçtiğini söyleyen Merve Suda, kovuşturma sürecinin ise bazen yıllar bulabildiğ­ine dikkat çekerek “2 yıl boyunca emek vereceğim, dilekçe yazacağım, duruşmalar­ına katılacağı­m bir görev için alacağım ücret 5-7 bin arasında değişiyor. Maliyeti karşılamay­an bir durum söz konusu. Bu ücretlerle CMK tamamen angaryaya dönüştü” diyerek şikayet ediyor.

Genç avukatları­n düşük ücretler nedeniyle intiharın eşiğine geldiğini, çok sayıda avukatın ofis kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Suda, “5 sene önce bir avukatın sadece CMK ile geçinebilm­e imkanı varken bugün CMK yapan bir avukatın ofisi döndürmesi imkansız. Bütün endişemiz bu ayı nasıl çıkaracağı­z oluyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye