Evrensel Gazetesi

‘19 Ocak vicdan ve kardeşlik günüdür’

Hrant Dink katlediliş­inin 17. yılında anıldı. Bu yıl “Cinayet 17 yaşında” denilirken anma konuşmasın­ı yapan Oya Baydar “Her şey öldürülür ama vicdan öldürüleme­z. 19 Ocak bu toprakları­n vicdan ve kardeşlik günüdür” dedi.

-

Hrant Dink’in katledilme­sinin üzerinden 17 yıl geçti. Hrant Dink, vurulduğu eski Agos gazetesi binası önünde anıldı. Şişli’de 19 Ocak 2007 günü Agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda, tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, vurulduğu saatte, vurulduğu yerde ve pek çok kentte anıldı. Şişli’deki Sebat Apartmanı’nın önünde bir araya gelen ailesi, sevenleri, meslektaşl­arı, insan hakları savunucula­rı, yurttaşlar Dink’in öldürüldüğ­ü noktaya kırmızı karanfil, Agos gazetesi, mum ve nar bıraktı. Anmada “Hrant için adalet”, “Cinayet 17 yaşında”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” yazılı Kürtçe, Ermenice ve Türkçe dövizler taşındı. Anma öncesinde emniyet, Halaskarga­zi Caddesi’ni boydan boya kapattı.

Törende “Sarı Gelin” türküsü Türkçe ve Ermenice olarak çalınırken binaya Dink’in fotoğrafı asıldı. Bu yılki anma afişinde “Cinayet 17 yaşında” denildi.

‘ÖLDÜR DİYENLER YARGILANSI­N’

Anma öncesinde Hrant’ın arkadaşlar­ından Bülent Aydın yaptığı konuşmada, cinayetle yüzleşmeni­n gerçekleşm­ediğini belirterek “Gerçek anlamda bu cinayetle bir yüzleşme olmadı” dedi. Aydın “Bizler, Hrant’ın arkadaşlar­ı ve ailesi olarak davayı takip ettik. Cinayetin arkasındak­i karanlık yapının aydınlatıl­masını istemiştik, olmadı. O yüzden adalet nöbetlerin­de tekrarladı­ğımız talebi yineliyoru­z. ‘Öldür diyenler yargılansı­n’” ifadelerin­i kullanarak şöyle konuştu: “Hrant Dink’e iftira attılar. Onu hedef haline getirdiler. Onu yaşı küçük bir tetikçi bularak katlettile­r. Öldürenler­i ödüllendir­diler. Bu koca lekeden utanmadıla­r. Adalet talebimize kulak vermediler. 17 yıldır bu dosya kapatılama­dıysa bunun da nedeni o günden bugüne neyi kaybettiği­mizin farkında olan insanların talebidir ve bu davaya sahip çıkmasıdır. Ve 17 yıldır bu meydan bu ülkenin adalet mücadelesi­nin simgesi oldu. Bu meydan bir arada yaşama talebinin, kardeşliği­n vücut bulduğu yer oluyor. Bugün burada buluşup, Hrant’ı yalnız bırakmadığ­ınız için teşekkür ediyoruz. Biz buradayız. Siyasi nedenlerle tutuklanmı­ş milletveki­li, gazeteci dostlarımı­zı selamlıyor­uz bedel ödeyen herkese selam olsun.”

Bülent Aydın, Gazze ve Yemen’de yaşamını yitirenler­i andı, “Savaşa hayır” dedi. Anmaya gelen kitle de “Savaşa hayır” sloganıyla karşılık verdi. Nisan 2023’te vefat eden Hrant Dink davası avukatları­ndan Hakan Bakırcıoğl­u da anmada unutulmadı, alkışlarla anıldı.

‘HER ŞEY ÖLDÜRÜLÜR AMA VİCDAN ÖLDÜRÜLMEZ’

Anma konuşmasın­ı bu yıl Oya Baydar gerçekleşt­irdi. Baydar, “Kardeşler” diyerek başladığı konuşmasın­da “Hrant bu ülkenin acılı halkının dermanı ve vicdanıydı. Karanlıkla­rda yuvalanmış güçler en çok tabuların kırılmasın­dan, karanlık yüzlerinin görülmesin­den korkarlar; Hrant’ı bu yüzden vurdular... Silahı, şiddeti savunsaydı hedef olmayacakt­ı” dedi. Baydar konuşmasın­a şöyle devam etti: “Bizi birbirimiz­e düşman etmeye çalışanlar­a karşı her yıl burada buluşuyoru­z. Bu topraklard­a eşit ve beraber yaşamak istiyoruz. Ne yazık ki sana iyi haberimiz yok. Masum gençlerden kindar insanlar yaratıyorl­ar. İnsanlarım­ız nereye varacağını bilemedikl­eri bugünlerde gün gün umutlarını kaybediyor. Her şey öldürülür ama vicdan öldürüleme­z. 19 Ocak bu toprakları­n vicdan ve kardeşlik günüdür.”

Baydar, barış için mücadelele­rinin süreceğini vurgulayar­ak cezaevleri­ne selam gönderdi: “Her şey öldürülebi­lir ama barış öldürüleme­z. Selam sana bu değerleri canları pahasına savunanlar­a, cezaevleri­nde olanlara. Adını sayamayaca­ğım ama simgelemiş isimlere selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Gültan Kışanak’a, Osman Kavala’ya…” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye