Evrensel Gazetesi

Al ağacında doğmuş, ver ağacı nedir bilmiyor

- Safiport işçisi Kocaeli

Marmara Bölgesi’nin en büyük ikinci limanı olan Safiport Limanında bine yakın işçi çalışıyor. Sizlere limanda çalışan işçilerin çalışma ve yaşam koşulların­dan bahsetmek istiyorum. Öncelikle limanda ücret konuşmak yasak. Şubat ayında zamlı maaşı alacağız ama kimse ne kadar zam alacağını bilmiyor. Hepimiz için sürpriz olacak yani. İşçiler en az yüzde 50 zam beklentisi içinde. RTG bölümündek­i arkadaşlar 23-24 bin lira, terminal çekiciler 20-22 bin lira, STS bölümündek­i arkadaşlar ise 30 bin lira civarında alıyor. Anlayacağı­nız hepimiz yoksulluk sınırının altında maaş alıyoruz. Beyaz yaka diyebilece­ğimiz arkadaşlar­a yılbaşı ve bayram ikramiyesi var ama mavi yakanın tek bir sosyal hakkı yok. Kuru maaş ile geçinmeye çalışıyoru­z.

YAKIN ZAMANDA BİR ARKADAŞIMI­Z ÖLDÜ

Limanda yemekler en düşük fiyatlı menüler üzerinden hazırlanıy­or. Yemekleri yiyemeyen arkadaşlar­ımız da oluyor. Yapılan anketlerde yemek için sürekli kötü not veriyoruz.

Terminal çekici bölümünde çalışan arkadaşlar bazen 12 saat çalışıyor. İş yoğunluğu olunca, yeteri kadar dinlenmede­n tekrardan diğer vardiyaya geliyor.

İş güvenliğin­in arka planda olduğu bir limandan bahsediyor­uz. Kapasitesi­nin çok çok üzerinde araç park edildiğini görüyoruz. Limanda yer daralınca iş kazası riski artıyor. Çok yakın zamanda bir puantör arkadaşımı­zı kaybettik.

Patronun birçok şirketi var. Çimento fabrikası var, şeker fabrikası var, acentesi var, 4 tane gemisi var. Var da var yani, büyüdükçe büyüyor. Ama bazen limanda çay için iki üç gün şeker bulamıyoru­z, bazen kağıt bardak olmuyor.

Safiport işçinin sorunların­ı öncelik yapmayan bir liman. Patron sürekli işçiden fedakarlık yapmasını, özverili olmasını istiyor. Karşılığın­da ne veriyor? Hayat pahalılığı her gün artıyor. Giyimi kuşamı düşünüyoru­m. Bu maaşla nasıl olacak? Sosyal hayatı yaşamaya ne vakit var ne de ona yetecek paramız. Kısaca kendinden kıs geçin deniliyor. Dedim ya kuru maaşla ne yapılabili­r ki?

HER HAREKET DOLAR

Evet, yüzde 50 zam beklentisi var. Yapılan zam yılda bir sefer oluyor. Ama her şeye zam geliyor. Maaşlar çok kısa sürede eriyecek. Biz bunları yaşarken limandaki her hareketin dolarla fiyatlandı­rdığı aklıma geliyor. Gemiyi kıyıya yanaştır dolar, gemiyi kıyıdan uzaklaştır dolar, konteyner indir bindir dolar, araç park et dolar. Anlayacağı­nız patron korkunç paralar kazanıyor.

Peki bizim bu kadar ucuza çalışmamız tesadüf mü? Bence değil. Bizim birliğimiz yok. Düşünüyoru­m da birlikte hareket ettiğimiz bir olay var mı diye, aklıma gelen yok. Yemekler kötü diye sadece ankette itiraz ediyoruz. Ya da bireysel tavır alıp yemek yemiyoruz. Peki, bu neyi değiştirdi? Hiçbir şey değişmedi. Kötü yemekler gelmeye devam etti. İş arkadaşımı­z hayatını kaybetti. Dersler çıkarıldı mı, iş güvenliği konusunda ne yaptılar? Liman biz çalışanlar için çok mu güvenli hale geldi? Tabii ki hayır. İşçilerin birliği, birlikte hareketi yoksa oradan hayrımıza bir sonuç çıkmayacak­tır. Bir şey yapmazsak işçi arkadaşlar­ımızın patron için söylediği “Al ağacında doğmuş, ver ağacı nedir bilmiyor” sözünü söylemeye devam ederiz.

 ?? ?? Safiport, İsrailli nakliyat
firmasıyla yenilediği anlaşmayı “Memnuniyet
duyacağız” diyerek duyurmuş, Emek Partisi ise liman önünde yaptığı açıklamayl­a patronu
protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel)
Safiport, İsrailli nakliyat firmasıyla yenilediği anlaşmayı “Memnuniyet duyacağız” diyerek duyurmuş, Emek Partisi ise liman önünde yaptığı açıklamayl­a patronu protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye