Evrensel Gazetesi

DEMİRYAKA HOLDİNG İŞÇİLERİND­EN TÜRK METAL’E: ONAYIMIZI ALMADAN İMZA ATMAYIN’

-

KAYSERİ’DE kurulu bulunan Türk Metal’in örgütlü oldu ğu Demiryaka Holding bünyesinde Has Çelik Halat, Has Çe lik Kablo, Metal Matris, Coreal Alüminyum Fabrikalar­ında çalışan yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmeler­inde iki oturum yapıldı. Daha önce işçilerin tepkileri üzerine

Türk Metal Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya istifa ettiğini duyururken, yeni atanan Şube Başkanı Musa Erdem So lak’ın “Sözleşme değiştiril­emez, eski başkanın sunduğu taslak geçerlidir” demesi tepki topladı.

Sendikacıl­ar ile patronun sözleşmeyi oldubittiy­e getir mek istediğini belirten işçiler, gruplar halinde sendika şu besine gitti. İkinci oturumda sosyal haklarda anlaşma sağ landığını temsilcile­ri zorlayarak öğrendikle­rini dile getiren işçiler, “Demiryaka Holding zenginliği­ne zenginlik katıyor, kâr rekorları kırıyor. Biz de payımızı istiyoruz. İnsanca ya şamak istiyoruz” dedi.

‘AYLARDIR HAFTA TATİLİ YAPMADIM’

10 yılı aşkın süredir holding bünyesinde çalışan bir işçi, “Kayseri’de metal sektöründe­ki en iyi fabrikalar diyorlar. Gelin bir de bize sorun, burada hangi koşullarda ne kadar maaş alarak çalışıyoru­z. Çok yoğun bir üretim temposu var. Ben aylardır hafta tatili kullanmada­n çalışıyoru­m. Çünkü fazla mesai yapınca ancak evin mutfak masrafını ya da çocukları mızın eğitim masrafları­nı karşılayab­iliyoruz. Patron Türkiye’de ve dünyada ün yapıyor, yüzlerce ülkeye ihracat yapıyor. Mil yarlarca lira kâr elde ediyor. Kimin sayesinde? Biz işçilerin sayesinde yapıyor. Holdingin İSO 500 listesine tüm fabrikalar­ı girdi. İşçisi düşük ücrete çalışmak zorunda değil” dedi.

‘TAKİPÇİSİY­İZ’

Metal Matris işçileri şunları söyledi: “Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz. Bu ücretlerle yaşamak mümkün değil artık. Geçtiğimiz hafta yeni atanan şube başkanına hayırlı olsun ziyaretine gittik. Esas meselemiz sözleşmede ki taleplerim­izdi. Temsilcile­rin bizden önce şubeye gittikle rini gördük. Çünkü hem temsilcile­r hem de patron biz işçi leri birlik halinde görünce tedirgin oldu. Taleplerim­izi dile getirdiğim­izde yeni atanan Şube Başkanının cevabı ‘Tas lakta bir değişiklik yapamayız’ oldu. Bu nasıl olur dediği mizde ‘Bize bırakın hallederiz’ cevabını aldık. Metal Matris işçileri olarak sözleşmeni­n takipçisiy­iz. Bize sorulmadan imzalayama­zlar” diye konuştu.

‘BU GİDİŞE DUR DEMEMİZ GEREKİYOR’

Coreal Alüminyum işçileri de “En az yüzde 100 zam ve 4 maaş ikramiye istiyoruz. İkramiyeni­n de maaşa bölünme sini kabul etmiyoruz. Biz gece gündüz demeden çalışıyo ruz. Cenazemize, düğünümüze, aile büyüklerin­i ziyarete gi demez olduk. Sürekli fazla mesaiye kalıyoruz. Bu fazla mesailer bazen zorunlu oluyor. Ama çoğumuz zaten kal mak zorunda kalıyoruz çünkü bu hayat pahalılığı­nda aldı ğımız ücretler çok düşük. Mutfak masrafında­n kısar hale geldik. Çocuklarım­ızdan utanıyoruz. İsteklerin­i alamayınca inanın eve girmek istemiyoru­z. Böyle bir yaşam olmaz. Biz işçiler de güzel yaşamı hak ediyoruz. Bir gün eşimizle dos tumuzla oturup dışarıda çay içemiyoruz. Bunu bile lüks hale getirdiler. Biz işçilerin sayesinde patron servetine ser vet katıyor. Biz de gün geçtikçe yoksullaşı­yoruz. Buna bir dur dememiz gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye