Evrensel Gazetesi

6 milyon metrekare arazi artık orman değil!

- Yusuf YAVUZ

TÜRKİYE’DE 6 milyon metrekared­en fazla arazi orman statüsü dışına çıkarıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 8119 sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı ile Bingöl, Bursa, Elâzığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak’ta toplam 6 milyon metrekare orman arazisi orman dışına çıkarıldı. Orman dışına çıkarılan arazilerin 4 milyon metrekarel­ik kısmı Bursa’da yer alıyor. Ocak 2021’de yapılan düzenlemey­le üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler ile yerleşim yeri oluşturulm­ası uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler orman sınırları dışına çıkarılmas­ının önü açılmıştı.

YÖNETMELİK OCAK 2021’DE DEĞİŞTİRİL­MİŞTİ

Orman arazilerin­in yağmalanma­sının önünü açan söz konusu düzenleme, 7 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren 3413 sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı’na dayanıyor. Düzenlemey­le, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16. maddesi kapsamında “Orman Dışına Çıkarma İşlemlerin­e İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe sokulmuştu.

‘TAŞLIK KAYALIK’ YERLER ORMAN DIŞINA ÇIKARILABİ­LECEK

Yönetmeliğ­e göre sınırları Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenec­ek olan, Tarım ve Orman Bakanlığın­ca bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazası­nda hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürül­mesi de mümkün olmayan yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler ve yerleşim yeri oluşturulm­ası uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler orman sınırları dışına çıkarılabi­lmesinin önü açılmış oldu.

BAZI TÜRLER EN İYİ TAŞLIKKAYA­LIK ALANDA GELİŞİYOR

Uzmanlara göre yönetmelik­te “taşlık-kayalık” olarak anılarak orman dışına çıkarılmas­ının önü açılan alanlar, sedir, çam ve ardıç gibi türlerin verimli olduğu alanları oluşturuyo­r. Orman içi açıklıklar ile verimsiz olarak anılan yerler ise ekosistem açısından önemli türleri barındırıy­or. Ormanların arsa ofisine dönüşmesin­e neden olacağı eleştirile­rini beraberind­e getiren düzenleme kapsamında geçtiğimiz aralık ayında da 1 milyon metrekared­en fazla orman arazisi orman dışına çıkarılmış­tı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye