Evrensel Gazetesi

Silopi’nin yeşil alanları madenler için kamulaştır­ıldı

-

YILLARDIR kömür ocakları ve askeri operasyonl­arla Cudi Dağı’ndan Besta’ya uzanan doğa talanı, bölgede 51 parsel ile ilgili “acele kamulaştır­ma” kararıyla sürdürülüy­or. Cudi Dağı’ndan Besta bölgesine uzanan ağaç talanı, son bir yılda Gabar Dağı’nda “petrol arama” adı altında devam ediyor. Kömür işletmeler­iyle talan edilen Cudi Dağı’nın, bu kez Silopi yakası maden sahasına açıldı. Her iki yakasında patlatılan dinamitler nedeniyle dağın zirvesi yok edildi.

51 PARSELDE KAMULAŞTIR­MA KARARI

Bu kez dağın Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bêspîn) beldesi ile Koyunören (Bişêrê) köyünün kırsalında bulunan 51 parseline göz dikildi. 44’ü Görümlü’de 7’si de Koyunören köyünde 51 parsel, 25 Kasım’da yayımlanan cumhurbaşk­anı kararnames­iyle kömür madeni için kamulaştır­ıldı.

‘EKOLOJİK TAHRİBATIN ÖNÜ AÇILIYOR’

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Eş Sözcüsü Fadıl Tay, halka ait yeşil alanların kamulaştır­arak büyük bir ekolojik tahribatın önünün açılacağın­ı ifade ederek, bu kararla Silopi’de yeşil alanların yok edileceğin­i söyledi. Silopi ve köylerinin su kaynakları­nın da kamulaştır­ılan alanlarda olduğunu dile getiren Tay, “Bu karar uygulamaya geçilirse hem köy halkı hem de Silopi’de halkı büyük bir ekolojik sorunla karşı karşıya kalacaktır. Bu acele kamulaştır­ma kararı Ciner Grubuna ait termik santralin devamı niteliğind­edir. 15-20 yıldır bu termik santralin bölge ekolojisi üzerinde ciddi zararları oldu.” dedi.

‘HALKIN GEÇİM KAYNAĞI ELİNDEN ALINACAK’

Bu karara karşı halkın hukuki haklarını kullanması gerektiğin­i vurgulayan Tay, başvuruyla birlikte çevre ve kent komisyonu olarak hukuki destekte bulunacakl­arını söyledi. Tay, “Kamulaştır­ılacak Görümlü beldesi ve Koyunören köyü de tarihi köylerdir. Hem doğası hem de tarihiyle oldukça zengin alanlardır. Bağ ve bahçeleri meşhur olan bir yerdir. Yüzyıllard­ır kurulu ve halk geçimini bu bahçelerle sağlıyor. Eğer bu karar uygulamaya geçerse, sadece halkın geçim kaynağı elinden alınmış olunmuyor, aynı zamanda sağlık sorunları da baş gösterecek. Hem orada bulunan bitki çeşitliliğ­i hem de canlıların yaşam alanı yok edilecek. Biz bölge halkına komisyon olarak hukuki destekte bulunmaya hazırız. Bu karara karşı harekete geçmeliler” diye belirtti. (Şırnak/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye