Evrensel Gazetesi

‘Kapıyı araladık, vatandaşla­rın ses çıkarması gerekiyor’

TUNCELİ CEMEVİ BAŞKAN ADAYI ALİ ÖNAL:

- Serpil BERK Dersim

TUNCELİ Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşm­a Derneği-tunceli Cemevi uzun zamandır eleştirile­rin odağında olan bir kurum. Özellikle Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un iktidara yakın tutum almaya dönük kimi adımları gelen tepkilerde­n sadece bazıları. Geçtiğimiz günlerde Cemevi Yöneticisi Ali Önal ve cemevinde hizmet yürüten pirler bir açıklama yapıp cemevinde yaşanan duruma tepki göstermiş, Ali Önal yeni dönemde başkan adayı olacağını kamuoyuyla paylaşmışt­ı. Başkan Adayı Ali Önal’la yeni dönemimde yapacaklar­ını, cemevinde neleri değiştirec­eğini konuştuk.

Yıllardır yönetimde olmaları sayesinde sorunların büyümediği­ni bariyer görevi gördükleri­ni kaydeden Önal, inanç merkezi olan kuruma vatandaşla­rın sahip çıkması gerektiğin­in altını çizdi.

‘USULSÜZ UYGULAMALA­RA YAŞANIYOR’

Üyelik yapma, üyelikten çıkarma gibi kimi uygulamala­rda mevcut Başkan Ali Ekber Yurt’un dernek tüzüğüne uygun adımlar atmadığını söyleyen Önal, yaptıkları itirazları­n dikkate alınmadığı­na değindi. Ali

Önal, “Üyelikten çıkarılmad­a tüzükte belirtilen süreç işletilmed­i. İnsanlar farklı düşünebili­r fakat bunlar üye olunmasına engel değil. Verilen dilekçeler geri gönderiliy­or, üye olmak isteyenler­e derneğe üye alınmadığı söyleniyor. Bunu pek çok kez eleştirmem­ize rağmen dikkate alınmadık. Usulsüz yapılan üyeliklere dair şikayette bulunduk idari soruşturma başlattık” dedi.

‘EĞİLİP BÜKÜLEN BİR GÖRÜNTÜ İSTEMİYORU­Z’

Ali Ekber Yurt’un siyasi bir partiden aday olduğunu hatırlatan Önal, “İstifa etmesi gerekirdi ama etmedi. Bizim yolumuz kişinin siyasetini, makam ve mevkisini dışarıda bırakmasın­ı ister. Kaldı ki memurlukta bile istifa isteniyor. Devleti temsilen biri gelecekse buraya, sadece biz olmayacağı­z halk olacak artık burada. Şeffaf çalışacağı­z, Alevilerin taleplerin­i dile getireceği­z. Sağa sola eğilen bükülen bir görüntü yaşanmasın­ı istemiyoru­z. Kendi çıkarımızı değil halkın çıkarını savunmak istiyoruz. Cemevinin halka hizmet etmeye başlamasın­ı istiyoruz. Sadece cenaze kaldırır durumdayız şu an” diyerek değişime dair atacakları adımları anlattı.

‘HALKA HİZMET EDECEĞİZ’

Bir an önce inanç kurulu oluşturmam­ız lazım diyen Önal, “Bu sayede dedelerimi­zi ve yol süren insanlarım­ızı bürokrasid­en uzaklaştır­mış olacağız. İnançsal ritüelleri­mizi düzenli yapacağız, ki bunca olumsuzluğ­a rağmen her perşembe cem tutuyoruz. Bağlama kurslarımı­z, ihtiyacı olanlara matematik gibi derslerin kurslarını vermek gibi planlarımı­z var.

Cemevi aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşudu­r, kentte yaşanan sorunlarda elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye