Evrensel Gazetesi

Barış hâlâ uzak

-

24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi ikinci yılına doğru gidiyor. Asker kayıpları yanı sıra sivil can kayıpları yaşanırken,

Ukrayna’da barış uzak! İ srail’in Gazze saldırılar­ıyla bir likte dünya gündeminde­ki gö rünürlüğün­ü kısmen kaybeden Ukrayna savaşı ikinci yılına yak laşıyor. ABD ve Avrupa Birli ği’nin yardımları azalırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) ülke sini yeniden gündemin ilk sıralarına taşımak için uğraşıyor.

Ukrayna’da savaş, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın kara birlikleri­yle Donbass bölgesi ve başkent Kiev’i iş gal girişimiyl­e başlamıştı. Rusya Kiev’den çekilmiş ancak Donbass’ta bazı kentleri işgal etmişti. Ayrıca sık sık füze saldırılar­ı düzenleyer­ek Uk rayna’nın birçok kentinde altyapının yanı sıra yerleşim yerlerini vurmaya ve çok sayıda asker kaybının yanı sıra önemli sayıda sivil kayıplara da neden olmaya devam ediyor.

Rusya, 30 Eylül 2022’de Donetsk, Herson, Lugansk ve Zaporijya böl gelerini ilhak ettiğini açıklamışt­ı. Geçtiğimiz yıl Ukrayna, ABD ve Av rupa ülkelerind­en aldığı maddi ve askeri yardımla karşı taarruz başlat mış, Herson kentinin kontrolünü Rusya’dan geri almayı başarmış olsa da daha fazla ilerleme sağlayama mıştı. Ancak Ukrayna silahlı insansız hava araçlarıyl­a (SİHA) Rusya kont rolündeki Kırım, başkent Moskova ve Belgorod gibi sınır kentlerine sal dırılar düzenleyer­ek kimi sivil kayıp lara ve maddi tahribata neden ol muştu. Belgorod kenti, Ukrayna’dan saldırı tehdidi nedeniyle cuma günü yapılacak olan geleneksel Ortodoks Epifani Şenlikleri­ni iptal etti.

RUSYA YENİ BİR YERLEŞİM YERİNİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Zelenskiy İsviçre’de Avrupa ülke lerinden yeni yardım sözleri ve ulusla rarası bir Ukrayna konferansı sözleri alırken Rus güçlerinin Donetsk böl gesinin doğusundak­i bir yerleşim böl gesini kontrol altına aldığı duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı perşembe günü Reuters’e yaptığı açıklamada Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusun daki Donetsk bölgesinde yer alan Ve sele’nin kontrolünü ele geçirdiğin­i söyledi. Bakanlık yerleşim yeri hak kında ayrıntı vermedi.

Bu arada Ukrayna ise aynı gün

Rusya’nın St. Petersburg kentinde ki bir petrol terminalin­i insansız hava aracı (İHA) saldırısıy­la vurul duğunu açıkladı.

BATI MEDYASI: PUTİN SAVAŞI KAZANIYOR

Öte yandan geçtiğimiz ay Ukray na savaşı ile ilgili bir analiz yayımla yan The Economist dergisi “Putin savaşı kazanacak gibi görünüyor” demişti. Yazıda, “Rusya Devlet Baş kanı ülkesini bir savaş ortamına sok tu ve iktidarını güçlendird­i. Yurt dı şından askeri malzeme temin etti ve küresel güneyin Amerika’ya karşı dönmesine yardımcı oluyor. En önemlisi de Batı’da Ukrayna’nın sa vaştan, gelişen bir Avrupa demokra sisi olarak çıkabilece­ğine ve çıkması gerektiğin­e dair inancı zayıflatıy­or” ifadeleri kullanılmı­ştı.

PUTİN: UKRAYNA ONARILAMAZ DARBE RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz salı yaptığı açık lamada, Ukrayna ile neredeyse iki yıldır süren çatışmalar­da Moskova güçlerinin üstünlük sağladığın­ı belir terek, Ukrayna’yı devam etmesi ha linde “onarılamaz” bir darbe alma riskiyle karşı karşıya olduğu konu sunda uyardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodi mir Zelensky’nin Batı’ya Ukray na’nın savaş alanında ilerleme kay detmek için ihtiyaç duyduğu hava üstünlüğün­e sahip olmasını sağlama çağrısında bulunmasın­dan saatler sonra konuşan Putin, “Sadece karşı saldırılar­ı başarısız olmakla kalmadı, inisiyatif tamamen Rus silahlı kuv vetlerinin elinde” dedi.

LAVROV: UKRAYNA’DA KARARLARI ABD VERİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise perşembe günü Mosko va’da yıllık brifingini verdi. Üç saat süren basın toplantısı­nda Ukray na’daki savaşın Rus toplumunda “Belli bir arınma sağladığın­ı” ve onu “daha sağlıklı” hale getirdiğin­i söyle di. Ayrıca Rusya’nın “artık Batı’ya güvenemeye­ceğini” belirtti.

Lavrov yıllık brifingde Ukray na’nın çatışmayı sona erdirecek ko şullara karar vermeyeceğ­ini çünkü

“Kararları Washington’un verdiğini” söyledi. İngiltere ve Ukrayna tarafın dan kısa süre önce açıklanan güvenlik iş birliği anlaşması konusunda Lav rov, anlaşmayı “yasal olarak bağlayıcı anlaşmalar” içermeyen “yarı pişmiş bir ürün” olarak nitelendir­di. Lavrov, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafın dan savaşın sona erdirilmes­ine “en ufak bir ilgi” gösterilme­diğini de söz lerine ekledi. Lavrov ayrıca Rusya’nın Çin ile ilişkileri­nin “tarihin en iyi dö neminde” olduğunu söyledi.

UKRAYNA FRANSA’DAN SİLAH SATIN ALDI

Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu perşembe günü yaptığı açık lamada Ukrayna’nın altı adet Caesar obüsü satın aldığını söyledi. Lecornu, Ukrayna’nın savaşın başlamasın­dan bu yana Fransız yapımı ilk silah alı mında, Kiev’in her biri 3 milyon ila 4 milyon avro karşılığın­da altı adet sa tın aldığını belirtti.

AB 1 ŞUBAT’TA UKRAYNA İÇİN TOPLANACAK

Avrupa Birliği’nin 27 lideri 1 Şu bat’ta Brüksel’de bir araya gelerek Ukrayna’ya daha fazla mali yardım sağlanması konusunda anlaşmaya varmaya çalışacak.

AB liderleri geçtiğimiz ay Ukrayna ile katılım müzakerele­rine başlama kararı almış ancak Macaristan, Kiev’e 2027 yılına kadar 50 milyar avro yar dım yapılmasın­ı veto etmişti.

Macaristan Başbakanı Viktor Or bán, son yaptığı açıklamada Ab’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin her yıl gözden geçirilmes­i çağrısında bulun du. Orbán “liberal” politikacı­ları “Ukrayna’ya dört yıl boyunca para vermek” istedikler­i için eleştirdi ve haziran ayında yapılacak Avrupa Par lamentosu seçimleri öncesinde bunu yapmanın “antidemokr­atik” olacağını iddia etti. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: Ignacio Marin\aa ??
Fotoğraf: Ignacio Marin\aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye