Evrensel Gazetesi

Dilop dergisinin ocak-şubat sayısı çıktı

-

İKİ aylık periyotlar­la Türkçe-kürtçe yayımlanan Dilop dergisinin ocak-şubat sayısı çıktı. Dergide Yüksel Genç ve Erdoğan Aydın’la yapılmış kapsamlı iki söyleşi yer alıyor. Genç, Kürt sosyolojis­inden Kürt siyasetine kadar uzayan skalada değişen veya dikkate alınması gereken dinamikler­e dair sorulara yanıt arıyor, yerel seçimlerin eşiğinde önem kazanan veriler sunuyor.

Erdoğan Aydın ise yakın zamanda tartışmala­ra konu olan Şeyh Sait üzerine tarihsel ve güncel boyutları içeren ayrıntılı değerlendi­rmelerde bulunuyor. EMEP

Milletveki­li Sevda Karaca’nın da Urfa’daki Özak Tekstil işçilerini­n direnişini gözlem ve tanıklıkla­rıyla irdelediği dergide, Akademisye­n Kemal İnal sosyalist çevrelerin Atatürkçül­ük ile ilişkileri­ni anlatıyor.

2024’ün bu ilk sayısında yeni yıl vesilesiyl­e yazılmış Yıldız Çakar ve Vedat İlbey imzalı yazılar ise yüzyıllar öncesinden bugüne uzanan hayatın nasıl ‘yeni’ olacağı sorusuna yanıt arıyor. Sezai Sarıoğlu’nun Dersim izlenimler­ini şiirsel diliyle yazdığı dergiye, Muzaffer Oruçoğlu da klasik Kürt şairlerine dair yazı serisi ile katkı sundu.

Zelal Sahidenur Sari, Serhat bölgesi masalların­a ilişkin derleme çalışmalar­ını anlatırken, Dicle Üniversite­si öğrenciler­inin kurduğu Kürt Dil Topluluğuy­la yapılmış röportajda ise ana dilin korunması ve geliştiril­mesinin imkan ve olanakları irdeleniyo­r. ‘Kürt böreği mi küt böreği mi?’ tartışması­na Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı ile yapılan röportajla değinilen dergideki bir diğer röportaj da Arjen Arî Şiir Ödülü sahibi Rêzan Diljen röportajı. Dergide çok sayıda isim de şiir ve yazılarıyl­a yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye