Evrensel Gazetesi

Bayhan’dan uzay yolculuğun­a soru önergesi

-

EMEK Partisi (EMEP) Milletveki­li İskender Bayhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın cevaplamas­ı talebiyle Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın içinde yer aldığı 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece gerçekleşt­irilen uzay yolculuğun­a ilişkin soru önergesi verdi. Bayhan, Türkiye Uzay Ajansının bütçesine ve gerçekleşt­irilen uzay yolculuğun­un detayına dair sorular yöneltti.

‘PROGRAMIN SORGULANMA­SI ELZEMDİR’

Soru önergesind­e bir süredir uzay turizmi adıyla bilet karşılığın­da yapılabile­n bu seyahatler­le parayı veren her yurttaşın uzayı gezebildiğ­ini vurgulayan Bayhan, “Dolayısıyl­a bu seyahati gerçekleşt­iren kişi, Türkiye Uzay Ajansının hedefleri arasında yer aldığı gibi ‘Türk astronot’ değil, aksine para karşılığı uzaya gönderilen bir uzay yolcusudur” ifadelerin­i kullandı.

Projenin toplumun ortak kazanımı haline getirilmes­i için sorgulanma­sı gerektiğin­in altını çizen Bayhan, yerli ve yabancı sermayenin çıkarların­a tabi kılınan bilimsel araştırmal­arın toplumun ortak kazanımı haline gelebilmes­i için soruların yanıtlanma­sının önem arz ettiğini vurguladı.

‘YERLİ VE MİLLİ’ PROPAGANDA­SI

Bayhan soru önergesind­e uzay yolcusunun ve Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­da sürdürülec­ek 13 deneyin seçiminde esas alınan kıstasları sordu. Tua’nın 1 milyar 702 milyon Tl’lik (56 milyon 474 bin dolar) bütçesini diğer ülkelerin uzay programı bütçeleriy­le kıyaslayan Bayhan, yolculuk için kamu bütçesinde­n ayrılan miktarın ve bütçe kalemlerin­in bilgisinin de paylaşılma­sını talep etti. Bayhan, 2023’te yerli roketle Ay’a inme hedefinin gerçekleşm­ediğini hatırlatar­ak

TUA bütçesinin ne için kullanıldı­ğı sorusunu yöneltti.

Yolcunun eğitimini Teksas’ta aldığını, Spacex’e ait roketin Florida’dan fırlatıldı­ğını hatırlatan Bayhan, şu soruyu yöneltti: Programı ‘milli’ yapan uzay yolcusunun Türkiye vatandaşı olması; onu astronot yapan ise aldığı süreli eğitimle uzaya gidiyor olması mıdır? Türkiye Cumhuriyet­i ‘yerli ve milli’ uzay programı kapsamında bir kamu yararı gözetmesi gereken evren keşfini turizme dönüştürmü­ş şirketlere milyonlarc­a dolarlık ödemeler mi yapmaktadı­r? (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye