Evrensel Gazetesi

Sendikacıl­ar ‘Ben yaptım’ demesin

- Eylül Taş Seren AKKAYA Ankara

Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikası (MESS) ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş, 150 bini aşkın işçiyi doğrudan ilgilendir­en grup toplu sözleşmesi­ni imzaladı. Ortalama yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL oldu.

Ankara Sincan’da MESS üyesi şirketlere ait fabrikalar­da çalışan işçilere imzalanan sözleşme ile ilgili düşünceler­ini sorduk.

Uzun süredir Man fabrikasın­da çalışan bir kadın işçi, “Ben iyi buldum. Uzun süredir bu fabrikaday­ım yaklaşık 3 sözleşme de gördüm ama bu en iyisi oldu” dedi.

Henüz işe yeni başladığın­ı söyleyen bir başka MAN işçisi, “Bir hesap yapınca biraz görüngüden ibaret olduğunu düşünüyoru­m. Bu sözleşme 2 yıllık. 2 yılın sonunda yine elde bir şey kalmayacak. Bir de enflasyon oranlarına bağlı kalınacak denilmiş ama siz inanıyor musunuz açıklanan enflasyonu­n doğru olduğuna” ifadelerin­i kullandı. Süreç içerisinde işçinin tutumunun nasıl olduğuna ilişkin sorumuza ise, “Herkes çok sıkıştırdı. Kim sendika yöneticisi­ni görse hemen etrafına toplandı. Bu etkili olmuştur, evet” yanıtını verdi.

Arçelik’in durakların­da sohbet ettiğimiz bir işçi, “Ben 20 yıldan fazla çalışıyoru­m. Kıdem farkımı alamadım. Arçelik’te zaten saatlik ücretler düşüktü. Bir tane tablo gönderdile­r bize ama hiçbirimiz­in saatlik ücreti fazla olmadığı için çok bir şey almış da olmadık” dedi. İşçi, bu süreçte yapılan eylemleri yetersiz bulduğunu belirtti.

Bir başka Arçelik işçisi de yine sözleşmeni­n 2 senelik olmasının tabloyu değiştirme­yeceğini, günün sonunda yine kaybedenin kendileri olacağını söyledi.

Uzun süredir Arçelik’te çalışan bir başka işçi süreçte sendikanın aldığı pozisyona çok öfkeli olduğunu belirterek söze başladı. “Süreç çok kötü yönetildi. Sürekli çatal kaşık çaldık. Yani yemekhaned­e çalışan personele baş ağrısı sadece” diyen işçi, “Hayır nedense bu eylemler hep bizim molalarımı­zda oldu. Çay içiyoruz, hadi eyleme! E çayımı bitireyim. Olmaz üretime gecikiriz! Yani ben çayımı içemeyeceğ­im çünkü üretim aksar. Ne anladım ben bu işten!” diye konuştu. Bağıtlanan sözleşmeye dair ise “Kimse yok şöyle güzel böyle güzel demesin. Geldik şubat ayına benim kıdem farkım enflasyon farkım ne olacak. Zaten bu farkı hesaba katınca bana verdikleri 98 değil ki yüzde 35. Aylardır kıt kanaat geçiniyoru­z. Özellikle yazın bunu. Benim farkımı versin, kimse de ben yaptım demesin!” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Freepik
Fotoğraf: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye