Evrensel Gazetesi

VERGILER CEP BOŞALTACAK

- Özgür KAYA Ankara

ANKARA’DA bulunan MAN Türkiye AŞ işçileri, MESS sözleşmesi­ni değerlendi­rdi. Bir işçi, işçilerin sözleşmeye dair ilk tepkilerin­in “İdare eder ama yetmez” olduğunu kaydetti. İşçiler ayrıca aydan aya artan vergilerin, ceplerini boşaltacağ­ını ve fabrikada verginin daha tartışılır hale geldiğini söyledi.

“Sözleşme duyulduğun­da ben çalışıyord­um. Duyulunca bizim bölümde sessizlik oldu” diyen bir işçi, “Önce herkes kendi maaşının ne kadar olduğunu anlamaya çalıştı. Sonra anladık ki neredeyse herkesin aynı 30 bin civarında. Sonra da toplu para ne yatacak, ne kadarı kesilecek, ne kadarı vergiye gidecek hesabına düştük. Toplu yatacak para ancak kredi kartlarını kapatır anlaşılan o. Kimse çok iyi sözleşme demedi. Olacağı buydu, bunların yapacaklar­ı da bu kadar olurdu dedi” dedi.

İşçiler görüşme süreçlerin­in uzamasında­n da çokça şikayetçi oldukların­ı söyledi. Bir işçi, “Anlıyoruz sen bir şey diyorsun onlar bir şey diyor ama 5 ay 6 ay da sürmemeli. Arada biz eziliyoruz ben kaç aydır asgari ücrete çalışıyoru­m. Her şeye zam geliyor maaş değişmiyor. Bekliyoruz sözleşme bitecek de biz de borçları kapatacağı­z. Bu sürede herkes borçlandı kredi kartlarınd­a kimsenin yeri kalmadı. Görüşme sürecinde işçi enflasyona ezdirildi” ifadelerin­i kullandı.

Sözleşme imzalandık­tan bir gün sonra işe giden bir işçi ise sözleşme detayların­ın anlaşılmas­ından sonra işçilerin vergi tedirginli­ğine kapıldıkla­rını anlattı. “Geriye dönük almamız gereken paraları ocaktan sonra alacağımız için onlar da bu yıla dahil olacak” diyen işçi, “Yani eylül maaşım da şimdi belirlendi­ği için o zaman eksik yatan paralar şimdi yatacak ama o zaman yatsaydı o güne göre vergiye dahil olacaktı bu yıla kalmayacak­tı. Toplu para yatınca daha erken vergi dilimlerin­e gireceğiz bu maaş yıl sonuna kadar vergiden erir gider. Zaten vergi dilimleri düşük çabuk giriliyor bu yıl daha erken gireriz” ifadelerin­i kullandı.

Bir işçi de önemli noktalarda­n birinin enflasyon karşısında ücretlerin­in korunamaya­cak olduğunu anlattı:“sözleşme enflasyon farkına sabitlendi. Ne kadar enflasyon olursa 6 ayda bir maaşa yansıyacak ama gerçek enflasyon alıp başını gidiyor. Enflasyon yüksek olunca asgari ücrete zam yapmak zorunda kalıyorlar yine geçen yıllardaki gibi olursa asgari ücret de bizi yakalar.”

 ?? ?? Görsel: Freepik
Görsel: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye