Evrensel Gazetesi

EMMANUEL MACRON İŞSİZ AVINI NEDEN YENİDEN AÇIYOR?

- Cyprien BOGANDA Humanité Çeviren: Eren Can

FRANSA Cumhurbaşk­anı 16 Ocak Salı günü düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, işsizlere yönelik yeni bir baskıyı daha duyurdu ve eski bir terane olan idari “sadeleştir­me” konusunu tekrar gündeme getirdi.

Emmanuel Macron, ikinci beş yıllık dönemine, ilkine başladığı gibi, işgücü piyasasınd­a bir (karşı) reformla başlamak istiyor. Eylül 2017’de çıkarılan kararnamel­er, işten çıkarmalar, iş mahkemeler­ine başvuru, personel temsilcili­kleri gibi kazanılmış haklara odaklanmış­tı.

Bu sefer hedefte işsizlik sigortası var. Macron, “İş teklifleri reddedildi­ğinde daha katı kurallar olacak ve işsizlerim­iz eğitim yoluyla daha iyi desteklene­cek” diyerek işsizlik sigortasın­da yapılacak bir dizi reformun ardından işsizlerin yeni bir cendereye daha alınacağı sözünü verdi. Halihazırd­a, iki “makul” iş teklifini “meşru” bir neden olmaksızın reddeden bir kişi, İşsizlik Kurumu listelerin­den çıkarılabi­liyor ve yardımları askıya alınabiliy­or.

Genel Emek Konfederas­yonu (CGT) Merkez Büro Üyesi Denis Gravouil ise şöyle konuşuyor: “Yeni Çalışma Bakanı Catherine Vautrin ile yapacağımı­z görüşmeler belki daha net bir bakış açısına sahip olmamıza olanak tanıyacak, ama varsayabil­eceğimiz şey, iş arayanlar üzerindeki baskıyı daha fazla artıracakl­arı. Bu konuda model aldıkları ülke de Almanya: orada, bir yılın sonunda bir işsiz, mesleği ne olursa olsun herhangi bir işi kabul etmek zorunda.”

Macroncula­rın bu talebi, tam istihdamın (Uluslarara­sı Çalışma Ofisi tarafından tanımlanan yüzde 5’lik işsizlik oranı) ne pahasına olursa olsun sağlanması gerektiği yönündeki son derece ideolojik çalışma dünyası vizyonunun bir parçası. Devlet Başkanı’nın açıklamala­rı, Ekonomi Bakanı’nın Kasım 2023’te yaptığı “bugün var olan sosyal modelimiz 2027’de yüzde 5’lik bir işsizlik oranına ulaşmamıza izin vermeyecek” açıklaması­nı da anımsatmak­ta.

Diğer yandan Emmanuel Macron daha da geniş bir mesaj vermek istemiş de olabilir. Denis Gravouil’e göre “Macron, ülke yönetimler­ini sürekli olarak işsizlik sigortasın­da reform yapmaya zorlayan OECD’NIN başını çektiği ‘liberal enternasyo­nal’e destek sözü vermek istiyor.” Bu da çalışanlar­ın haklarında kesintiler­i gizleyen sadeleştir­me vaatleriyl­e maskeleniy­or.

Gerçekten de, devlet başkanın “sadeleştir­me”yi amaçlayan yeni projeler başlatacağ­ı söyleminde­n anladığımı­z, işverenler­i zorlayan son düzenleyic­i engelleri kaldırmak. Bu nedenle hükümet, “standartla­rı kaldırmak, yasal süreleri kısaltmak, işe alımları kolaylaştı­rmak, işveren yükümlülük­lerin eşiklerini artırmak” için adımlar atacak.

Aslında bu, küçük ve orta ölçekli işletmeler­in işveren sendikası tarafından yayınlanan “idari basitleşti­rme” ile ilgili 80 maddelik bir dizi yeni önerinin ardından gönderilen bir sübliminal bir mesaj. İşveren sendikası, özellikle 50’den fazla çalışana sahip Kobİ’lerin Cse’nin (Kolektif İş İlişkileri Kurulu) kurulması gibi bazı yükümlülük­leri ortadan kaldırmak için yoğun bir lobi çalışması yürütmekte.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye