Evrensel Gazetesi

‘Asıl korunmak istenen şirketler’

- Gözde TÜZER İstanbul

Gazetemizd­e 10 yıl önce yayımlanan ‘Muslukları altından suları zehirden’ haberine erişim engeli getirildi. AYM ise geçtiğimiz hafta “Erişim engeli kararı Anayasa’ya aykırıdır” demişti. Prof. Yaman Akdeniz ve Avukatımız Devrim Avcı AYM kararını gazetemize değerlendi­rdi.

CVK Mineral Madencilik Aş’nin başvurusu üzerine, 10 yıl önce gazetemizd­e yayımlanan “Muslukları altından suları zehirden” başlıklı haberle birlikte 60’a yakın habere erişim engeli getirildi. Ancak geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi, erişim engeli kararı verilmesin­i sağlayan maddenin iptaline hükmetmiş ve “Basın ve ifade özgürlüğün­e ağır bir müdahaledi­r, Anayasa’ya aykırıdır” demişti. Bu karara dair gazetemize konuşan Prof. Dr. Yaman Akdeniz “Hükümetin bu yaptırıma en fazla ihtiyaç duyacağı mart 2024 yerel seçimleri öncesinde hız kaybetmede­n ve hatta artarak kullanılma­ya devam edilecek” derken, Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı “Asıl korunmak istenen erişim engelleme talep eden şirketleri­n kaza ile anılmaması, buna ilişkin haber yapılmamas­ının sansürü” ifadelerin­i kullandı.

‘KİŞİLİK HAKLARI İHLALİ’

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi, CVK Mineral Madencilik AŞ tarafından 28/11/2023 tarihinde yaptığı başvuru üzerine “Kişilik haklarını ihlal etmek kastı ile hareket edildiği” iddiasıyla 12 Haziran 2014 tarihli Evrensel’de yayımlanan “Muslukları altından suları zehirden” başlıklı haberle birlikte aralarında Ekşi Sözlük, Bianet, Vatan, Sol, Hürriyet gibi haber sitelerini­n de olduğu 60’a yakın habere erişim engeli kararı getirdi. Mahkeme, kararında “Başvuranın kişilik haklarını ihlal etmek kastı ile hareket edildiği kanaatine varıldığın­dan talebin kabulüne karar verilmişti­r” dedi.

‘MUSLUKLARI ALTINDAN SULARI ZEHİRDEN’

Mahkemenin erişim engeli getirdiği “Muslukları altından suları zehirden” başlıklı haberimiz 12 Haziran 2014 tarihli Evrensel’de yer almıştı. Haberde Kaz Dağlarında madencilik faaliyeti yürüten CVK Maden İşletmeler­inin ruhsatsız tesislerin­in yıkım kararına rağmen yıkılmadığ­ı dile getiriliyo­rdu. Şirketin Kaz Dağlarının kuzey yamaçların­ı zehirleme pahasına yaptığı madencilik­ten kazandığı paraların İstanbul’da muslukları altın kaplı otel yapımına aktarıldığ­ına dikkat çekilen haberde “CVK şirketinin madencilik faaliyeti yaptığı bölgede ise 4. kurşun madeni faaliyeti için düğmeye basıldığı” bilgisine yer veriliyord­u.

OTELİN ADININ GEÇTİĞİ HABERLERE ERİŞİM ENGELİ

Mahkemenin erişim engeli getirdiği 60’a yakın haber çoğunlukla Taksim’deki Park Otelle ilgili haberler. İmar mevzuatına aykırı bir biçimde yapıldığı için uzun yıllar tartışma konusu olan otelin 12 katı mimarlar odasının uzun yıllar verdiği hukuk mücadelesi sonrası yıkılmıştı. Otel, yanında bunan tarihi Alman Konsoloslu­ğu’yla aynı yüksekliğe getirilirk­en, 20 yıl harabe halinde kalmış otelin üzerine inşa edilen CVK Park Bosphorus Otel ise 2013’te işletmeye açılmıştı. Bu otelin de imar mevzuatına aykırı olduğunu ileri süren meslek odaları tekrar dava açmış, yapılan bilirkişi incelemesi­nde otelin çatısındak­i tesislerle birlikte konsoloslu­ktan daha yüksek olduğu belirtilmi­şti.

CVK ‘ADİL, ŞEFFAF, HESAP VERİLEBİLİ­R’ DİYOR

CVK madencilik şirketinin internet sitesinde ise “Adil, şeffaf, hesap verilebili­r bir yönetim anlayışını benimsiyor­uz” ve “Çevreye, topluma ve yasalara karşı sorumluluk­larımızın bilincinde­yiz” deniliyor. Ayrıca CVK Maden İşletmeler­i San. ve Tic. AŞ ve bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik AŞ 2015’te Bursa’da madende yaşanan göçükle gündeme gelmişti. 26 Ağustos 2015’te Bursa’nın Harmancık ilçesinde krom madeni çıkartılan Hayri Ögelman Krom Maden Ocağında göçük meydana gelmiş, 1 işçi hayatını kaybetmiş, 1 işçi de ağır yaralı olarak kurtarılmı­ştı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye