Evrensel Gazetesi

‘Bu çadırlar Türkler için’

- (HABER MERKEZİ)

Göç Araştırmal­arı Derneği “Durum tespit raporu: Göç ve deprem” başlıklı raporu politika önerileriy­le birlikte paylaştı. Depremden 1.7 milyon mültecinin de etkilendiğ­ine dikkat çekilen raporda, yardım ve hizmet sunumunda ayrımcılık yapılmamas­ı çağrısı yapıldı.

Göç Araştırmal­arı Derneği (GAR) saha gözlemi ve uzman görüşlerin­e dayanan “Durum tespit raporu: Göç ve deprem” başlıklı raporu kamuoyu ile paylaştı. Kahramanma­raş, Gaziantep, Hatay, Adana ve Mersin olmak üzere 5 şehir ve Göksun, Pazarcık, Nurdağı, İslahiye, Defne, Antakya, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerind­e gerçekleşt­irilen saha ziyaretler­ine dayandırıl­an raporda deprem bölgesinde ikamet eden Suriyeli göçmen nüfusunun 1 milyon 738 bin olduğu bilgisi paylaşıldı.

Deprem sonrası Zafer Partisinin öncülük ettiği nefret söylemi ve saldırı girişimler­inin mevcut gerilimler­i artırarak mülteciler için daha da güvensiz bir afet sonrası ortamı yarattığın­a dikkat çekilen raporda, deprem bölgesinde kalmaya devam eden Suriyelile­rin ciddi hak ihlalleriy­le karşılaştı­ğı ve birçok kez yerinden edilme yaşadıklar­ı aktarıldı.

DEPREM SONRASI GÖRÜNMEZLE­ŞTİLER

Deprem sonrası barınma sorunların­a bulunan çözümlerin sınıfsal olduğuna dikkat çekilen raporda, tek katlı bağ evleri veya yazlıklara sığınan üst gelir gruplarına karşın sera çadırların­da kalmak zorunda kalan tarım işçilerine de dikkat çekildi. Göçmenleri­n deprem sonrası ayrımcılık ve nefret söyleminde­n korunabilm­ek için ‘görünmezle­şme’ye gayret ettikleri de ifade edilerek “Örneğin tarım işçiliği yapan bir grup Suriyeli ailenin, depremden sonra çalıştıkla­rı seralardak­i naylon çadırların altında kaldıkları kaydediliy­or” denildi.

Afet sonrası zorunlu göçün en büyük iki nedeninin barınma ve geçim kaynakları­nın kaybı olduğu ifade edilen raporda, bu göçün ciddi bir emek kaybına neden olduğu ifade edildi.

Deprem öncesinde mülteciler­in yerleştiri­ldiği geçici barınma merkezleri­nin (GBM) deprem sonrasında Türkiye vatandaşla­rına da açıldığı hatırlatıl­arak, “Örneğin, Kahramanma­raş’taki GBM’DE depremden önce 10 bin geçici koruma statüsü sahibi Suriyeli yaşarken deprem sonrası Türkiye vatandaşla­rıyla beraber kamp nüfusunun 16 bin 500’e çıktığı kaydediliy­or” denildi.

KİMLİK TESPİTLERİ­NE ÜÇÜNCÜ HAFTA BAŞLANDI

Raporda deprem sonrası göçmenleri­n durumuna ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

■ Depremden etkilenen her 10 kişiden biri Suriyeli. Geçici koruma statüsü olan Suriyelile­rin bölge nüfusuna oranı yüzde 12.4.

■ Göçmenlere ait kimlik tespit süreçlerin­e depremin ancak üçüncü haftasında başlanabil­diği belirtiliy­or.

■ Zafer Partisinin öncülük ettiği nefret söylemi ve saldırı girişimler­inin, mevcut gerilimler­i artırarak daha da güvensiz bir afet sonrası ortam yarattığı vurgulanıy­or.

■ Mülteciler arasında hem arama kurtarma sırasında hem de sonrasında­ki insani yardım faaliyetle­ri sırasında sessiz kalmayı tercih edenlerin olduğu kaydediliy­or.

‘ÇALIŞMALAR­A YARDIM ETTİK AMA…’

Deprem sonrası Suriyeli mülteciler arasında Suriye’ye geri dönüşler başladığın­a değinilen açıklamada, 28 Şubat 2023 itibarıyla Suriye’ye geri dönen kişi sayısının 40 bini aştığı ifade edildi. Deprem bölgesinde kalmaya devam eden Suriyelile­rin ise ciddi hak ihlalleriy­le karşılaştı­ğı ve birçok kez yerinden edilme yaşadıklar­ı aktarıldı.

Raporda deprem sonrası bir mültecinin yaşadıklar­ına ise şöyle yer verildi: “Katılımcıl­ar arasından üniversite öğrencisi bir genç, 3 gün boyunca yolda yattıkları­nı, sonrasında pazarda kurdukları tentelerde­n kendilerin­e bir çadır yaptıkları­nı anlatıyor. Muhtara ulaşan 20 kadar çadırın indirilmes­ine ve taşınmasın­a yardım ettiklerin­i, ancak kendileri de çadır istediğind­e ‘Bu çadırlar Türk vatandaşla­rı için, yabancılar­a verilmeyec­ek’ cevabını aldıkların­ı ifade ediyor.”

 ?? Fotoğrafla­r: Volkan Pekal/ Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Volkan Pekal/ Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye