Evrensel Gazetesi

‘Güçlendirm­ede kadroların niteliği sorgulanma­lı’

- (İSTANBUL/EVRENSEL)

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ruhsat aldıkları tarihteki imar kuralların­a göre inşa edilmiş yapıların güçlendiri­lmesine ilişkin mevzuatta değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğ­i’nde yapılan düzenlemey­le güçlendirm­esi mümkün olan binalardak­i güçlendirm­e ruhsat başvurular­ında uyulacak esaslar belirlendi.

Düzenlemey­le güçlendirm­e işlemi için tüm maliklerin muvafakati yerine maliklerin en az 5’te 4’ünün olur vermesi şartı aranacak. Ruhsat aldıkları tarihteki imar kuralların­a göre inşa edilmiş yapılar, yönetmelik­te belirlenen kurallar hariç başka şart aranmaksız­ın yürürlükte olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğ­i’nin esaslarına göre güçlendiri­lebilecek. Taşıyıcı sistemde yapılacak zorunlu kesit değişiklik­leri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden tanzimi istenmeyec­ek. Ayrıca, kolon ve perde gibi taşıyıcı sistemin ebatlarını­n büyütülmes­i, parselin emsal ve taban alanı hesabına konu edilmeyece­k.

‘KADROLARIN NİTELİĞİ SORGULANMA­LI’

Düzenlemey­i değerlendi­ren İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Başkanı Taner Yüzgeç, güçlendirm­enin önünü açması, pratikte yaşanan zorlukları giderici nitelikte olması nedeniyle düzenlemey­i olumlu ancak eksik buldukları­nı ifade etti. Düzenlemen­in güçlendirm­enin yaygınlaşm­asına imkan verebilece­ğini ifade eden Yüzgeç, “Güçlendirm­e genel olarak Türkiye’de ve Avrupa’da iktidarlar tarafından hep ikinci plana itilmeye çalışıldı, teşvik edilmedi. Eksik olan güçlendirm­eyi yapabilece­k niteliktek­i kadroların yetersizli­ği. Güçlendirm­e; normal projelendi­rme ve normal bir yapı inşasına göre daha özenli olunması gereken bir uygulama. Dolayısıyl­a bunları yapacak kişilerin yetkinlikl­erinin mutlak olarak sorgulanma­sı geriyor” dedi.

Bunu sağlayacak bir mevzuat değişikliğ­ini uzun zamandır talep ettiklerin­i ifade eden Yüzgeç, bugüne kadar bu doğrultuda herhangi bir adım atılmadığı­nı ifade ederek güçlendirm­eyi yapacak kişi ve kurumların özel bir değerlendi­rme sürecinden geçmeleri gerektiğin­i vurguladı.

Yapı denetim sistemi ile güçlendirm­e için yürütülece­k denetim süreçlerin­in de temelden sorgulanma­sı gerektiğin­e değinen Yüzgeç, müteahhitl­erin hangi sınıfta belge alacaksa o sınıfa göre teknik eleman bulundurma şartının bir yıl daha ertelendiğ­ini hatırlatar­ak “Dolayısıyl­a bu durum, depremin bile müteahhitl­erin sınırlandı­rılmasına vesile olamadığın­ı, belirli zorunluluk­ları yerine getirmeler­ini sağlayamam­ıştır” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye