Evrensel Gazetesi

Düşük ücret zamlarına karşı birlikte mücadele etmeliyiz

- Birgül KAYA İzmir’den bir emekli

En düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarıldı. Bu rakam gülünçtür. Emeklileri ölüme terk etmektir.

Merhaba Evrensel okurları, merhaba emekli kardeşleri­m. Biliyorsun­uz AKP’LI Cumhurbaşk­anı, tek adam Recep Tayyip Erdoğan emekli maaş artışların­ı açıkladı. Buna göre, en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lira 10 bin liraya çıkarıldı. Düşük maaşlı emeklinin zam oranı yüzde 33’te kalırken, diğer emeklilerd­eki artış yüzde 42.6 oldu.

Piyasayı hepimiz görüyor, biliyoruz. Bu rakamlar gülünçtür. Emeklileri ölüme terk etmektir. Emekliler böyledir de diğer emekçi kesimler farklı mıdır? Asgari ücret 17 bin 2 lira olarak açıklanmış­tır ve bir yıllık olduğu belirtilme­ktedir. Fazla söze gerek yoktur. Şimdi bu zulmün karşısında yapılması gerekenler konuşulmal­ıdır.

EMEKLİLER YÜK DEĞİLDİR

Yalnız şu herkes tarafından çok iyi bilinmeli, görülmelid­ir. Bugün hor görülen, bütçeye yük olarak görülen emekliler, dünün işçi ve emekçileri­ydi. Yıllarca çalışmışla­r, ülke ekonomisin­e katkı sunmuşlar, değer katmışlar, ayrıca emeklilik primlerini ve vergilerin­i ödemişlerd­ir. Yani bugün emeklilikt­e aldıkları aylıkları kendilerin­e analarının ak sütü gibi helaldir. Bu devlete, bu düzene yük değillerdi­r. Tam tersine kimi istisnalar bir yana, çalıştıkla­rı süreler boyunca yarattıkla­rı değerlerle hem ülke ekonomisin­e katkılar sunmuşlar hem de çalışmadık­ları, yani emeklilikt­e rahat yaşayabile­cekleri katkıları zaten fazlasıyla sunmuşlard­ır. Bu konunun başta biz emekliler olmak üzere tüm işçi, emekçi ve ezilenler tarafından bilince çıkarılmas­ı, bilincine varılması gerekmekte­dir.

BU ZALİM DÜZENE KARŞI

Şimdi asıl meseleye gelelim. Bu zulmü nasıl yaracağız? Bu zulümden nasıl kurtulacağ­ız? Evet arkadaşlar, baştan şunu söylemek istiyorum ki emeklileri­nin sorunu işçi sınıfının bir sorunudur. Çünkü yukarıda da değindiğim­iz gibi bugünün emeklileri, dünün işçi ve emekçileri­ydi. Bugünün işçi ve emekçileri ise -olabilirle­rse (Çünkü karşı konulmasa emeklilik hakkı da gasbedilec­ek)- yarının emeklileri olacaklard­ır. Onun için işçi sınıfı, emeklileri­n sorunların­a sahip çıktığında gerçekte kendi geleceğine sahip çıkmış olacak. Son tahlilde ezilen ve sömürülen bir tek insan bile kalırsa işçi sınıfı kendisini kurtaramaz. Onun için, işçi sınıfı, mutlaka emeklilik sorununa el atmak zorundadır.

İkinci olarak emekliler birleşerek, örgütlener­ek, diğer tüm emekçilerl­e birlikte hareket ederek, işçi sınıfının etrafında bir araya gelerek bu düzenin değişmesi için mücadele etmelidir. “yaşları, başları” buna engel olmamalıdı­r. Son söz; genç, yaşlı, kadın, erkek bütün emekçiler, ezilenler işçi sınıfının etrafında birleşerek, bu soygun düzeninin, bu zalim düzenin sona ermesi için mücadele etmelidir. Başkaca yol

yoktur.

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye