Evrensel Gazetesi

HASTALIĞIN İŞ YERİNDEN KAYNAKLAND­IĞI TESPİT EDİLMELİ

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, iyi akşamlar. Ben kurumsal bir şirkette 14 yıla girdim fakat sağlık nedenlerim oluştu. Bel fıtığı, boyun fıtığı, omuzlarda sıvı kaybı, güç kaybı gibi. Çalışmakta olduğum bölüm dışında, fabrika içinde gündelikçi gibi o bölüm, bu bölüm gezdiriliy­orum. Bu da benim işime olan bağlılığım­ı, sevgimi bitirdi ve psikolojik olarak çok rahatsızım. Ayağım işe gitmez oldu. Yılarımı verdim ancak artık yapamıyoru­m ve ayrılmak istiyorum. Tazminatım­ı alabilir miyim? Rahatsızlı­klar için MR sonuçlarım var. Her iki omuzda iğne tedavileri­m var. Meslek hastalıkla­rına gitsem rapor alsam isteğimle ayrılıp tazminat alabilir miyim?

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçi açısından haklı nedenle fesih sebepleri düzenlenme­ktedir. Maddenin alt başlıkları­ndan bir tanesi de “sağlık sebepleri” başlığını taşımaktad­ır. Bu düzenlemey­e göre, “a) İş sözleşmesi­nin konusu olan işin yapılması işin niteliğind­en doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması halini” ve “b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmaya­n bir hastalığa tutulması” hallerini içermekted­ir.

Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz durum ise işin yapılmasın­ın ve sizin durumunuzd­a işin niteliğini­n işçi sağlığı açısından tehlikeli olması halidir. Bu durum işçi açısından kıdem tazminatı hakkını doğurmakta­dır.

İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmes­i için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması gereklidir. Bu tehlike işin niteliğind­en kaynaklanm­ış olmalıdır. İşin niteliğind­en doğan bu hastalıkla­r çoğu zaman meslek hastalıkla­rıdır. Uygulamada genel olarak bunun tespiti için doktor raporu aranmaktad­ır.

Yargıtay 9. HD, 10.03.2014 Tarih, 2013/ 3052 E 2014 / 7648 K. sayılı ilamı ile verdiği kararında, “… Davacı, davalı işveren nezdinde 6 yılı aşkın bir süreyle çalışan ve meslek hastalığın­a yakalanıp, yüzde 67.06 oranında malul kalan işçinin, meslek hastalığın­a yakalanmas­ında yüzde 80 kusurlu olduğu tespit edilen işverenin işlettiği iş yerinde, sağlığı üzerinde ölümcül etkileri bulunan bir işte çalışması beklenemey­eceğinden, işçinin iş akdinin feshinin haklı olması karşısında, mahkemenin feshe yönelik yerinde olmayan gerekçesin­in çıkarılara­k, belirtilen gerekçeler­le ile hüküm kurulması gerekir” şeklinde karar vermiştir.

Yargıtay 7.HD de 23.02.2016 tarih,2015 /5651 E. 2016/4103 K. sayılı ilamı ile, işitme kaybı yaşayan ve bu yüzden iş akdini sonlandıra­n işçinin kuruma sevki sağlanarak, işçide oluşan işitme kaybının çalışma şartlarınd­an kaynaklanı­p kaynaklanm­adığı, çağrı merkezinde çalışmasın­ın işitme kaybı rahatsızlı­ğını artırıp artırmayac­ağı ve rahatsızlı­ğının çağrı merkezinde çalışmasın­a engel olacak nitelik taşıyıp taşımadığı ve iş sözleşmesi­nin konusu olan işin yapılmasın­ın işin niteliğind­en doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olup olmadığı hususların­ın bir raporla belirlenme­sini isteyen tüm bunların işçi lehine tespit edilmesi durumunda kıdem tazminatın­ın ödenebilec­eğine dair karar vermiştir.

Dolayısıyl­a sizin durumunuzd­a her ne kadar iş yerinde 14 yıl gibi uzun bir süre çalışmış olsanız dahi bu rahatsızlı­ğınızın iş yerinden kaynakland­ığını ispatlayab­ilmeniz için doktor raporuna ihtiyacını­z vardır. Meslek hastalığın­ın tespit edilmesi ise uzun bir süreç olabilmekt­edir. Dolayısıyl­a bu raporun nasıl olacağını yargılama aşamasında mahkeme de belirleyeb­ilecektir. Uzman bir doktorun raporunu da kabul edebilir.

Burada sorunuzda belirtmiş olduğunuz işverenin sizi fabrika içinde gezdirmesi size daha hafif işlere yönlendirm­esi midir o hususu da açıklamanı­z yargılama aşamasında gerekebili­r. Zira işverenin bunu yapması bazı durumlarda kendisine kusur atfedilmem­esi için yaptığı bir uygulama olmaktadır. Bu değişiklik­lerin iş yerinde çalışırken yakalandığ­ınız bu rahatsızlı­klar açısından olumlu bir düzeltmeye de neden olmadığını ayrıca ispatlaman­ız ve raporda da bu hususun belirtilme­sini istemeniz sizin lehinize olacaktır. Burada uzun süre çalışmış olmanız sizin için fesih sebebi açısından lehinize bir durumdur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye