Evrensel Gazetesi

‘İŞÇİLER HER KOŞULDA MAĞDUR’

-

ADIYAMAN’DA bir tekstil fabrikasın­da çalışan Gülseren Yıldız, 13 yıldır işçi olarak çalıştığın­ı belirterek, depremden hemen sonra işe çağrıldıkl­arını hatırlattı. İşsiz kalmamak için işe gittikleri­ni söyleyen Yıldız, “25 Aralık’tan bu yana evdeyiz, bir ay açığımız var. Böyle bir teşvik varsa o açığı kapatmak zorunda ama ondan önce mevcut durumumuzu da görmeliler. Evimize az hasarlı raporu verildi ama kolonlar haricinde her yer yıkıldı ve kendi cebimden ödedim. Perişan olduk. 18 milyar elektrik faturası ödedim ben. Her ay 4-5 milyar geliyor fatura. 3 ayda devlet kendi kendine tahsil ediyor. Tüm işçiler mağdur her koşulda” diye konuştu.

‘BİZ KÖLE, ONLAR DESTEKLENE­N SÖMÜRGECİL­ER’

Malatya’da iş arayan işçilerden biri olan Umut, deprem bölgesinde­ki patronlara verilen teşvike ilişkin şunları söyledi: “Zaten sırtımızda­n süren bir ekonomide işçinin nefes alma imkanı bile yok. Zaten bozuk çark düzgün dönmez. Biz susup çalışmaya mahkum olanlar yani köleler, onlar ise devlet tarafından desteklene­n sömürücüle­r. Biz emekçiler istihdam programlar­ı adı altında ezdikçe eziliyoruz. Maddem işsize ve çalışana destek olmak istiyor devletimiz, geçimi kolaylaştı­rmak istiyor,

‘ÇALIŞTIKLA­RIMIZI DA İHTİYAÇLAR­A VERECEĞİZ’

emekçiler için vergide indirime gitsin.”

Maraş’ta işçilik yapan Adem de kimseden bir şey beklemediğ­ini söylerken mevcut durumların­a dikkat çekti: “Program eğer gerçekleşi­rse belki işe yarar ama deprem bölgesinde bunca sorun var, onlar ne olacak? İnsanlar açlığa mahkum ülkede. Ben kiralık bir evde kalıyorum şimdi ama ne zamana kadar kalacağım, nasıl olacak. 1500 lira olan kiram 10 bine çıktı, ne yapacağım şimdi? Evsiz insanlar ne yapacak? Kiracılara yardım sağlanmalı. İnsanlar zaten çalıştıkla­rını da bu ihtiyaçlar­a verecek, ne olacak o zaman? Program falan da bir yere kadar.”

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye