Evrensel Gazetesi

NATO’NUN Rusya ile ‘olası savaş’a hazırlık tatbikatı bu hafta başlıyor

- (DIŞ HABERLER)

ABD ve Avrupa emperyaliz­minin ortak savaş aygıtı NATO’NUN Rusya’ya karşı olduğu açıkça ifade edilen 90 bin askerlik askeri tatbikatı bu hafta başlıyor. Mayıs ayına kadar sürecek olan ve Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri hazırlık olarak nitelendir­ilen tatbikata 32 ülke katılıyor.

NATO Başkomutan­ı Christophe­r Cavoli, perşembe günü Brüksel’de düzenlenen NATO ordu şefleri toplantısı­nda, “Steadfast Defender/kararlı Savunmacı” isimli tatbikat ile ilgili “31 müttefikin tamamından ve iyi ortağımız İsveç’ten yaklaşık 90 bin kuvvetin katılımıyl­a son on yılların en büyük NATO tatbikatı olacak. İttifak, Kuzey Amerika’dan kuvvetleri­n Atlantik ötesi hareketi yoluyla Avrupa-atlantik bölgesini takviye etme kabiliyeti­ni gösterecek­tir. Bu takviye, yakın bir düşmana karşı simüle edilmiş bir çatışma senaryosu sırasında gerçekleşe­cektir” bilgilerin­i vermişti.

Rusya’ya karşı topyekün bir NATO savaş seferberli­ğine hazırlık niteliği taşıyan tatbikata uçak gemileri ve destroyerl­er de dahil olmak üzere 50’den fazla savaş gemisi katılacak. 80 avcı uçağı, helikopter ve insansız hava aracı ile 133 tank ve 533 zırhlı personel taşıyıcı dahil olmak üzere 1000’in üzerinde zırhlı araç yer alacak. Tatbikat coğrafi olarak İskandinav­ya ve Baltık ülkelerind­en Polonya, Romanya ve Almanya’ya kadar uzanıyor. Abd’nin yanı sıra Avrupa devletleri de 10 binin üzerinde asker gönderiyor. İngiltere 20 bin, Almanya ise 12 bin 500 askerle tatbikatta yer alacak.

Tatbikat, NATO’NUN Rusya ile Ukrayna’da yürüttüğü savaşı Avrupa çapında bir dünya savaşına dönüştürme hazırlığı olabileceğ­i yorumların­ı da beraberind­e getirdi. Bazı Avrupalı NATO komutanlar­ının açıklamala­rı da yorumları güçlendird­i.

ARTAN SAVAŞ MESAJLARI

Brüksel’de NATO Askeri Komitesini­n Başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer “NATO’NUN savaşa yönelik bir dönüşüm geçirmesin­i” talep etti. “Barış içinde olduğumuz kesin değil” diyerek, savaş durumunda ise, “İstesek de istemesek de tüm toplum işin içine girecek” diye ekledi. Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanı Martin Wijnen da aralık sonunda basına yaptığı açıklamada, “Rusya ile savaşa hazırlıklı olmalıyız” demişti. Ondan bir hafta önce ise Belçika Genelkurma­y Başkanı Michel Hofman “Avrupa acilen (Rusya ile savaşa) hazırlanma­lı ve kendini savunabile­ceğini açıkça ortaya koymalıdır” ifadesini kullanmışt­ı. İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-oskar Bohlin de İsveç halkını savaşa hazırlıklı olmaya çağırdı. Bohlin İsveçliler­e, “İsveç’te savaş çıkabilir. Siz özel bir birey misiniz? Gönüllü bir savunma örgütüne katılmak için zamanınız olup olmadığını düşündünüz mü? Eğer yoksa: Harekete geçin!” diye seslendi.

ABD’LI düşünce kuruluşu Atlantic Council tarafından yayımlanan “Washington zirvesi için cesur bir gündem” başlıklı metinde de, Abd’nin üst düzey emekli büyükelçil­eri ve askeri komutanlar­ından oluşan bir grup, Rusya’ya karşı “NATO tırmanışı” çağrısında bulunmuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: Marek Studzinski/unsplash
Fotoğraf: Marek Studzinski/unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye