Evrensel Gazetesi

Ortadoğu’da gerilim tırmanıyor savaş genişliyor

Arap basınında geçtiğimiz hafta Gazze’den İran, Suriye, Lübnan, Yemen ve Irak’a yayılan savaş cepheleri, Abd’nin ‘Filistin devleti’ iddiasının diplomatik bir tuzak olduğu tartışması ve Pakistan’ın da denkleme girmesinin anlamına dair analizler öne çıktı.

- Yusuf ERTAŞ

Yemen’de Husi mevzilerin­e yönelik Abd-İngiltere saldırılar­ı geçtiğimiz hafta da öne çıkan gündem maddelerin­den biri oldu. İran, üç farklı ülkeye füze saldırılar­ı düzenledi, Pakistan İran toprakları­nda bazı mevzilere saldırı düzenleyer­ek denkleme dahil oldu. Bu yazı yazılırken İsrail de Şam’da İran Devrim Muhafızlar­ına saldırıyor­du. Bu gelişmeler ışığında, bölgesel savaşın genişlediğ­ine, bölgesel güç dengelerin­in değiştiğin­e ve yeni denklemler­in ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.

ABD HUSİLERİ TERÖR LİSTESİNE ALDI

ABD, çarşamba günü, Kızıldeniz’de uluslarara­sı gemi trafiğine yönelik saldırılar nedeniyle Yemenli Husilerin terör örgütleri listesine yeniden alındığını duyurdu. Amerika’nın bu açıklanmas­ının hemen ardından Husiler, Kızıldeniz’deki İsrail bağlantılı gemilere yönelik saldırılar­ına devam etme sözü verdi. Londra merkezli Al Arab gazetesi, “Bu sınıflandı­rma Husilere büyük bir hizmet sunuyor ve Abd’nin onlara karşı düşmanlığı­nın, Körfez güvenliğin­i ve Kızıldeniz’deki uluslarara­sı deniz taşımacılı­ğını tehdit eden önceki pozisyonla­rından değil, İsrail’le savaşında Hamas’ı destekleme pozisyonla­rından kaynakland­ığını gösteriyor” şeklinde değerlendi­rdi.

ABD’NİN ‘FİLİSTİN DEVLETİ’: DİPLOMATİK BİR TUZAK

Her kritik anda Abd’nin “Filistin devletinin kurulması” yönünde önemli mesafe katettiğin­i açıklaması adetten oldu. Netenyahu bölgede bir Filistin devletinin kurulmasın­a kesin olarak karşı olduğunu tekrar tekrar söylüyor. ABD Başkanı Biden ise İsrail’i iki devletli çözüm konusunda ikna ettiğini öne sürüyor. Blinken son Ortadoğu turunda, Abbas’a Gazze’yi yönetmeye hazırlık olarak Filistin yönetimind­e “reform” çağrısında bulundu. Kudüs Gelecek Araştırmal­arı Merkezi Başkanı Dr. Ahmed Rafiq Awad, “Bölgede güvenlik ve istikrara katkıda bulunabile­cek, güvenli ve korunan bir Filistin devleti için işgali sona erdirmekte­n, yerleşimle­ri tasfiye etmekten ve coğrafi bütünlükte­n bahsetmede­n, bu otoritenin reformunda­n bahsetmek, bunun normalleşm­eyi kolaylaştı­rmak ve meşrulaştı­rmak için başka bir diplomatik tuzak olduğu anlamına gelir” yorumunu yapıyor.

GAZZE SAVAŞINI GENİŞLETME­K VE MEYDANLARI­N BİRLİĞİ

İran’ın Irak, Suriye ve ardından Pakistan toprakları­nda bulunan mevzilere roketli saldırılar düzenlemes­i

İran’da bir tutum değişikliğ­inin işareti olarak yorumlandı. “Direniş Ekseni” destekçisi olarak bilinen Rai Al Youm Yazarı Abdulbari Atwan, “İran liderliği, en güçlü iç kolu olan Devrim Muhafızlar­ı aracılığıy­la, Gazze savaşını genişletme­k ve meydanları­n birliğini vurgulamak için Amerika ve İsrail’e, doğrudan savaş ilan etmeye karar verdi, başka bir deyişle Yemen’de, Güney Lübnan’da ve Irak’ta olduğu gibi geriden savaş sahnesini yavaş yavaş terk etmeye başladı” tespitini yapıyor. Lübnan merkezli Al Ahbar, “Füzelerin atıldığı yer ile düştüğü yer arasındaki mesafe 1200 kilometrey­di. Buna göre İran medyası ve siyasi çevreler, saldırıyı İran’ın İsrail’deki hedeflere doğrudan saldırı yeteneğini­n bir işareti olarak gördü” diye yazdı.

PAKİSTAN DA DENKLEME DAHİL OLDU

Pakistan’ın İran’ın kendi toprakları­ndaki mevzilere düzenlediğ­i saldırılar­a misilleme olarak İran toprakları­nda bazı mevzileri vurması hem İran’a hem de Hindistan’a bir mesaj olarak değerlendi­rildi. Londra merkezli Al Arab gazetesi, “Pakistan’ın hızlı tepkisi ve ardından İran’ı herhangi bir ‘hesapsız maceraya’ karşı açıkça uyarması, İran’a, Pakistan’ın Tahran’ın mezhepsel kaygılarla veya ‘direniş’ sloganları kullanarak vekilleri aracılığıy­la hedef almaya veya sızmaya cüret ettiği ülkelerden tamamen farklı olduğuna dair doğrudan bir sinyal gönderdi” yorumunu yaptı.

 ?? ?? İsrail'in önceki gün Şam'a düzenlediğ­i saldırıda 5 İran Devrim Muhafızlar­ı Ordusu mensubu öldürüldü. (Fotoğraf: AA)
İsrail'in önceki gün Şam'a düzenlediğ­i saldırıda 5 İran Devrim Muhafızlar­ı Ordusu mensubu öldürüldü. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye