Evrensel Gazetesi

UYGUN ZAMAN VE YER SÖYLEMİNİN SONU MU?

- Abdelbari ATWAN Rai Al Youm

İRAN Devrim Muhafızlar­ı tarafından şafak vakti gerçekleşt­irilen füze saldırısı, İsrail Mos sad’ın Erbil’deki karargahın­ı, İdlib ve Suriye’nin diğer bölgelerin­deki muhalif güçlerin ve IŞİD grubunun merkezleri­ni hedef aldı. Bu saldırı, yalnızca isabet yoğunluğu ve isabetlili­ği nede niyle değil, aynı zamanda kullanılan füzelerin ti pi ve boyutları, verilmek istenen mesaj ve yön lendirildi­kleri taraflar nedeniyle eşi benzeri gö rülmemiş bir İran saldırı gelişimini yansıtıyor.

Yukarıda anlattıkla­rımızı açıklamak için, bu saldırılar­ı, türlerini ve satır aralarını dikkatli bir şekilde okuyarak özetleyebi­leceğimiz birkaç temel noktaya değineceği­z.

Birinci nokta: Devrim Muhafızlar­ı liderliği ilk kez Kuzey Irak’ın Erbil kentinde 1230 kilometre ötedeki hedeflerin­e ulaşan hassas füzeleri kullanıyor.

İkinci nokta: Bu bombalama, İran içinde ve dışında İranlılar tarafından kullanılan suikast lara ve terör eylemlerin­e misilleme olarak, Kir man şehrinde şehit Kasım Süleymani’nin tür besi yakınında 84 ziyaretçin­in şehit edilmesine yol açan terörist bombalamay­a misilleme ola rak geldi.

Üçüncü nokta: Devrim Muhafızlar­ının bu çifte saldırıyı gerçekleşt­irdiğini açıkça ve ben zeri görülmemiş bir şekilde kamuoyu önünde kabul etmesi... Normalde, Devrim Muhafızlar­ı sessiz kalır veya muğlak açıklamala­r yapardı.

Dördüncü nokta: Bu intikam saldırısı, daha önce verilen “soğuk” tepkilerin aksine, alışılmı şın dışında birkaç gün sonra çok hızlı bir şekil de geldi; bunun en belirgin başlığı şuydu: Uy gun zamanda ve yerde karşılık vereceğiz.

Beşinci nokta: Devrim Muhafızlar­ının açık

laması, bu misilleme eyleminin yalnızca terör operasyonl­arına veya İranlılara yönelik sui kastlara yanıt olarak gelmediğin­i doğruladı. Ama aynı zamanda Suriye, Lübnan, Filistin ve Irak’ın önde gelen isimlerind­en de söz ediliyor ki bu da “intikam meydanları­nın birliğini” doğ ruluyor ve bu yeni bir gelişme.

İran’ın mesajı açık ve doğrudan, “Doğru za manda ve yerde yanıt verme” ifadesinin göz ardı edildiğini, daha doğrusu hızlı bir şekilde uygulandığ­ını ve şimdi herhangi bir İsrail veya Amerikan saldırısın­ın intikamını doğrudan al mak için doğru zaman ve yer olduğunu söylü yor.

İran liderliği, en güçlü iç kolu olan Devrim Muhafızlar­ı aracılığıy­la, Gazze savaşını geniş letmek ve meydanları­n birliğini vurgulamak için Amerika ve İsrail’e birlikte, doğrudan sa vaş ilan etmeye karar verdi; başka bir deyişle İran, Yemen’de, Güney Lübnan’da ve Irak’ta ol duğu gibi geriden savaş sahnesini yavaş yavaş terk etmeye başladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye