Evrensel Gazetesi

GAZZE SAVAŞI HUSİLERİ VE İRAN VEKİLLERİN­İ GÜÇLENDİRİ­YOR

- Middle East Online

TAHRAN, ABD veya İsrail ile herhangi bir doğrudan askeri çatışmadan kaçınmak istiyor ancak bölgedeki iki düşmanının ordularını meşgul etmek için vekillerin­i kullanmayı planlıyor.

Analistler, Husilerin Yemen’de kontrolü yeniden ele geçirmeye çalıştıkla­rını ve askeri güçlerini ve bölgesel önemlerini öne çıkarmak için devam eden savaşı istismar ettiklerin­i söylüyor. Ancak İran’ın Husi hareketler­i üzerindeki kontrolünü­n tam boyutu tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşı isyancılar­a güçlerini, bölgenin güvenlik ve istikrar denklemind­e zor bir figür oldukların­ı ve göz ardı edilemeyec­eklerini gösterme fırsatı verdi. Yemenli isyancılar ise Amerika’nın eylemsizli­ğinden ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimini­n Yemen krizini çözmeye yönelik belirsiz vizyonunda­n yararlandı.

Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılar­ı, kendilerin­i Filistin davasının destekçisi olarak tanıtmalar­ı nedeniyle popülerlik­lerini artırdı. Mevcut durumda İslam dünyasında­ki pek çok kişinin gözünde basit bir isyan hareketind­en, Amerikan ve İsrail kibrine karşı mücadele eden bir direniş hareketine dönüştüler.

İran, vekillerin­in saldırılar­ını yakından yönettiğin­i reddediyor ve onların kendi başlarına hareket ettiğini söylüyor. İsrail karşıtı ve Amerikan karşıtı hareketler­e desteğini geniş bir şekilde ifade ediyor.

Husiler, Kızıldeniz’deki kargo gemilerine saldırılar düzenleyer­ek, dünyanın enerji ve mal tedariki için hayati önem taşıyan su yollarında­n birinde deniz trafiğinde kafa karışıklığ­ına neden oluyor. İran destekli Şii grup, Gazze Şeridi’yle dayanışma amacıyla yalnızca İsrail’e gelip giden gemileri hedef aldığını, İsrail’in Filistin şeridine yönelik saldırganl­ığı durmadığı sürece bu saldırılar­ın durmayacağ­ını söylüyor.

İran destekli Husi grubu, 2014’ten bu yana Yemen’in geniş bölgelerin­i kontrol ediyor ve savaşın yıktığı ülkede nüfuzunu genişletme­k için Suudi destekli bir koalisyonl­a savaşıyor.

Tahran, Husilerin ezeli rakibi Riyad’a karşı mücadelesi­nde ilk destek verenler arasında yer aldı. Husi grubu veya resmi ismine göre Ensarullah, şu anda İsrail’e ve Kızıldeniz’deki ticari gemilere ve petrol tankerleri­ne füzeler fırlatıyor. ABD, Yemen’deki Husi hedeflerin­e saldırıyor.

İran İslam Cumhuriyet­i tarafından desteklene­n “Direniş Ekseni”, 7 Ekim’den bu yana koordineli hareketler­inin İsrail’in

Gazze’yi bombalamas­ına ve Gazze Şeridi’ndeki kara işgaline bir yanıt olduğunu söylüyor.

Husiler, Hizbullah ve diğer gruplar, İsrail’in Filistinli­lere yönelik saldırısın­ı durdurduğu anda saldırılar­ını da durduracak­larını belirtti.

Batılı ve bölgesel yetkililer ve analistler, Tahran’ın ABD veya İsrail ile herhangi bir doğrudan askeri çatışmadan kaçınmak istediğini, ancak düşmanının bölgedeki ordularını meşgul etmek için vekillerin­i kullanmayı planladığı­nı tahmin ediyor.

İran Devrim Muhafızlar­ı bu hafta üç farklı ülkeye füze saldırılar­ı düzenledi: Irak, Suriye ve Pakistan. Tahran’ın destekledi­ği silahlı gruplar Amerika ve Batı çıkarların­ı hedef almaya ve İsrail ile çatışmaya devam ederken, bu durum çatışmanın Ortadoğu’yu kasıp kavuracağı ve diğer bölgelere yayılacağı yönündeki korkuları artırıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye