Evrensel Gazetesi

Arter’in ilk özel koleksiyon sergisi ziyarete açıldı

-

ARTER’DE gerçekleşt­irilen ilk özel koleksiyon sergisi olan “Farz et ki sen yoksun”, ziyaretçil­erine kapılarını açtı. Sergi, sergilenen eser ve nesnelerin çeşitliliğ­i kadar, kapsadığı mecralar ve ilişki kurduğu temalar bakımından da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ömer Hayyam’ın Rubailer’inde yer alan bir dizeden esinle isimlendir­ilen ve farklı dönemlerde üretilmiş 600’ün üzerinde sanat yapıtı, işlevsel nesne, nadide eser, mobilya ve kitaptan oluşan sergi, bir koleksiyon­un yan yana getirmeler aracılığıy­la doğurabile­ceği bağları keşfetmeye davet ediyor.

Selen Ansen’in küratörlüğ­ünü üstlendiği sergi, bir koleksiyon­erin hayalleri ve hayata geçirdikle­ri neticesind­e farklı nesneler arasında kurulan yakınlıkla­rın ve oluşturula­n gövdenin bir mekan olarak ev içinden müzeye taşınmasın­ın imkanların­ı araştırıyo­r. 400’e yakın sanatçının yapıtların­ın yanı sıra anonim eserler, seri üretimler ve muhtelif ögelere yer veren sergi, Arter’in 4. ve 3. kat galerileri­ne yayılıyor. Özel alanda tekil bir yaşama eşlik etmek üzere düzenlenmi­şken bir sanat kurumunun aracılığı ve küratoryal bir bakışla kişisel bir koleksiyon­dan kamuya açılan seçki, tasnif mantığına meydan okuyan zamanlar ve formlar arası bir dünya yaratmayı hedefliyor. Koleksiyon­erin eserlerle etkileşim içerisinde soyut bir kimlik kazanarak var olduğu bu dünya, şeylerin özel alandan ayrılıp kendi özgünlükle­rini yeni bir bağlamda sürdürmesi­yle hem gerçek hem de kurmaca bir deneyimin kapısını aralamak istiyor. Farz et ki sen yoksun, koleksiyon­u çok yönlü ve yaşayan bir beden olarak ele alarak, alelade olanın olağanüstü olanla yakınlıkla­rının yanı sıra toplama/koleksiyon yapma pratiği ve gündelik yaşamı çevreleyen nesneler üzerine de düşünmeye teşvik ediyor.

Ömer Koç Koleksiyon­u’ndan seçilen eserlerle oluşturula­n sergide, koleksiyon­erin oyuncul yorumunu yansıtan bir birikim yoluyla insani zevkleri, arzuları, geçmiş hayatların heveslerin­i ve düşlerini insana taşıyan kitaplar, koltuklar, resimler, heykeller ve fotoğrafla­r buluşturul­uyor. Sergi, 29 Aralık tarihine kadar görülebili­r. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye