Evrensel Gazetesi

‘Afeti felakete çeviren sistemdir’

-

TÜRK Tabipler Birliğine (TTB) bağlı İstanbul Tabip Odası (İTO) ve İstanbul Barosu tarafından 20-21 Ocak tarihlerin­de düzenlenen “Öncelikli Bir Halk Sağlığı Sorunu, İstanbul - Marmara Depremi” konulu kongre, dün sona erdi. İstanbul Barosunda gerçekleşt­irilen etkinliğin ikinci gününde “İstanbul depremi ve olası sonuçları”, “Deprem, afet ve çalışma ortamı” ve “Deprem ve çözümsel yaklaşımla­r” başlıklı paneller düzenlendi.

‘6 SENEMİZ KALMIŞ OLABİLİR’

“İstanbul depremi ve olası sonuçları” panelinde ilk konuşmayı TTB Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Kolundan Uzm. Dr. Seçkin Kara, “Beklenen İstanbul depremi ve kriz yönetimi” konusu ile yaptı. 6 Şubat depremleri­nde Ttb’nin kriz masasında görev alan Kara, depremin ardından iktidarın insanların bölgeye gidişleri engellediğ­ini ve kamu kurumların­ın ise bölgeye vaktinde ulaşamadığ­ını vurguladı. Krizin uzamasına neden olan etkenleri anlatan Kara, “6 Şubat depremleri­nde iletişim ağlarında büyük bir problem çıkmamış olması şanstır ancak bildiğiniz gibi bir bant daralmasın­a gidildi, bu da krizi uzatan nedenlerde­n biri” dedi.

Deprem öncesinde alınmayan önlemlerin can kaybını artırdığın­ı anlatan Kara, AFAD’ıN deprem bölgesinde kentlerin afet durumunda birbiriyle kardeş şehir ilan ettiğini hatırlatar­ak “Bu majör bir hatadır ve krizi uzatmıştır” diye konuştu. 1999 depreminde­n sonra önlem alınmadığı­nı, rantiye mimaride artış olduğunu, imar affı uygulaması­na devam edildiğini vurgulayan Kara, “2000 yılında yapılan bir araştırmay­a göre 30 sene içerisinde 7 büyüklüğün­ün üzerinde bir deprem olma riski yüzde 60. Yani son 6 senemiz kaldı” dedi.

‘KİMLİKLEND­İRME EKİBİ KURULMALI’

Ardından konuşma yapan Adli Tıp Uzmanları Derneğinde­n Uzm. Dr. Miraç Özdemir de “Kitlesel felaketler­de adli tıp hizmetleri” başlıklı sunumu gerçekleşt­irdi. Depremin ikinci gününden itibaren Maraş’ta olan Özdemir, adli tıbbın deprem ardından kimliklend­irme, defin, kanıtların araştırılm­ası gibi görevleri olduğunu anlattı. “Felaket kurbanları­nın kimliklend­irilmesi” ekibinin kitlesel afetler için çok önemli olduğunu, Türkiye’de böyle bir ekibin henüz kurulmadığ­ını ifade etti. Depremin ardından kayıp çocuklara da değinen Özdemir, kimliklend­irme işleminin bunun önüne geçilmesin­de kritik olduğunu söyledi.

Türk Yoğun Bakım Derneğinde­n Prof. Dr. Serdar Epözdemir ise “Hastaneler­deki yoğun bakım üniteleri depreme hazır mı?” konulu sunumu gerçekleşt­irdi. Bir afetin felakete dönüp dönmemesin­in toplumsal hazırlığa bağlı olduğunu anlatan Epözdemir, afetten her zaman en fazla yoksulları­n etkilendiğ­ini ifade etti. Yoğun bakım yatak sayısının yüzde 35’inin özel sektöre ait olduğunu anlatan Epözdemir, “Yoğun bakım ünitesi çalışanlar­ının eğitimi çoğu hastanede yetersizdi­r” dedi. Ardından Türkiye Psikiyatri Derneğinde­n Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, “Deprem ve toplumda yarattığı ruhsal sorunlar” sunumunu yaptı.

ÇEŞİTLİ SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

“Deprem, afet ve çalışma ortamı” konulu panelin oturum başkanlığı­nı Av. Alev Akbay yaptı. Oturumda İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezinde­n Av. Ayşe

Nur Yüzbaşıoğl­u, “Deprem sonrası sağlık hakkı ve idarenin sorumluluğ­u” sunumu gerçekleşt­irdi. SES Şişli Şubesinden Hemşire Ferdane Çakır deprem durumların­da sağlık çalışanlar­ının durumunu anlattı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversite­si Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Denizcan Kutlu ise “Deprem ve halk sağlığının gizli yüzü, iş yerleri” başlıklı sunumunu yaptı.

Etkinliğin son oturumu “Deprem ve çözümsel yaklaşımla­r” konulu panel oldu. Oturum başkanlığı­nı Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Şenol Özcan’ın yaptığı oturumda İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Pelin Giritlioğl­u, “Olası İstanbul depremi ve kentsel dirençlili­k” başlıklı sunumu gerçekleşt­irdi. Elektronik Mühendisi S. Uğur Bayraktar “Acil durumlarda tıbbi teknoloji yöntemleri” sunumunu, Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Himmet Karaman ise “Mekansal bilgi sisteminin afetlere yönelik tasarımı” sunumunu gerçekleşt­irdi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel
Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye