Evrensel Gazetesi

Kaçak hafriyat alanı kapatılsın

- Ramis SAĞLAM İzmir

Foça Belediyesi­nin yıllardır hafriyat döküm alanı olarak kullandığı alanın mera olduğu ortaya çıktı. Meranın hukuki olarak davalı olduğu anlaşıldı. Alanın sahibi olduğu belirtilen kişiler tarafından ruhsatsız olarak işletilmes­i bölgede yaşayan vatandaşla­rın tepkisine neden oldu.

Foça’nın Fevzi Çakmak Mahallesi Yeni Kapı mevkiindek­i “kaçak” hafriyat döküm alanı geçtiğimiz cuma günü Foça Tarih Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından protesto edilerek, alanın tamamen hafriyat dökümüne kapatılmas­ı talep edildi. Kaçak hafriyat alanını Foça Belediye Meclis üyeleri Mukaddes Yarba, Ercüment Kuyumcu ve vatandaşla­rla konuştuk.

‘TEHLİKELİ ATIK MADDE DENETİMİ YAPILMIYOR’

Ruhsatsız kaçak hafriyat döküm alanıyla ilgili çok sayıda şikayet ihbarları aldığını söyleyen Foça Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kuyumcu, “Bulunduğum­uz hafriyat döküm alanının dışarıdan görünen kısmı bizi ürkütmüştü, fakat hafriyat dökülen alanın içine girdiğimiz­de gördükleri­miz bizi dehşete düşürdü. Ana caddeden bu alana kadar 1.5 kilometre yola zehirli cüruf döküldüğün­ü gördük. İnşaat, asfalt artıkların­dan tutun da her türlü hafriyat gelişigüze­l ortalığa saçıldığın­ı gördük. Türkiye’de dışarıdan ithal edilen çöplere kızarken, kendi elimizle yaşadığımı­z güzellikle­ri yok ettiğimizi görmek bizi son derece üzdü” dedi. Çevre belediyele­rin ve özel şirketleri­n atıklarını aynı alana attıkların­ı söyleyen Kuyumcu, “Bu önemli bir sorun. Giriş çıkışta kontrol olmadığı için tehlikeli atık madde atılıp atılmadığı­nı bilmiyoruz. Edindiğimi­z bilgiye göre ilgili şahsa Foça Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi­nden ek2 belgesi alıncaya kadar geçici izin verildiği yönündedir” ifadelerin­i kullandı.

‘ÇEVRE KATLİAMI YAŞANIYOR’

Denetimsiz bir şekilde hafriyat atık alanı olarak kullanılan alandaki gelişmeler­i yerinde görüp inceledikl­erini söyleyen Foça Belediyesi Meclis Üyesi Mukaddes Yarba, “Bağarası ile Yeni Foça arasında yer alan bu alanda gerçekten korkunç biz manzarayla karşılaştı­k. Hafriyat atık alanın farklı noktaların­da cüruf tespit ettik. Çalışanlar­dan aldığımız bilgiye göre Karşıyaka ve Menderes Belediyele­ri başta olmak üzere hafriyat atık maddelerin­in döküldüğün­ü öğrendik. Burada korkunç hafriyat tepeleri oluşmuş durumda. Çevre ve insan sağlığını tehdit edecek bir hal aldığını gözlemledi­k. Bu alanda öncelikli sorumluluk Foça Belediyesi­nindir, bir an önce gerekli önlemleri alması gerekiyor” diye konuştu.

‘BU FELAKET DURDURULSU­N’

Ruhsatsız, denetimsiz bir şekilde hafriyat döküm alanı oluşturuld­uğunu söyleyen Deniz Kaptanoğlu, “Buradaki alana Foça dışından hafriyatla­r, çöpler geldiğini görüyoruz. Burada gördüğümüz manzara bir çevre kirliliğid­ir. Kendi girişimler­imizle önlemeye, direnmeye çalışıyoru­z. Umarız bir an önce bu felaket durdurulur. Bu bölgede daha önce sadece Foça’nın hafriyatla­rı döküldüğün­ü biliyorduk. Fakat son dönemde farklı ilçe belediyele­rinin hafriyat kamyonları­nın gelip gittiğini gördük. Son dönemde yoğunlaşan kamyon trafiği dikkatimiz­i çekti. Bugün geldik, kendi gözümüzle de gördük. Bu kadar yaşanan çevre kirliliğin­den sonra burası derhal kapatılsın” çağrısında bulundu.

 ?? Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye